Slovenské elektrárne (SE) a conectat primul dintre cele două generatoare cu turbină ale unității 3 a centralei nucleare de la Mochovce la rețeaua electrică slovacă și a început să furnizeze energie electrică după sincronizarea generatorului cu rețeaua, la 20% din capacitatea nominală a reactorului, arată un comunicat de presă al Enel, acționar la compania slovacă
Centrala a fost conectată la mai puțin de trei săptămâni după ce autoritatea de reglementare nucleară slovacă a dat undă verde pentru a demara procesul de punere în funcțiune a reactorului, la 13 ianuarie 2023.
Este o etapă importantă pentru Slovenské elektrárne, care a început construcția unității 3 de la Mochovce în 2008, dar și pentru grupul Enel, care controlează în prezent o participație de aproximativ 33% din companie.
Noua capacitate de producție, care este în conformitate cu parametrii taxonomiei UE, este a doua centrală nucleară nou construită care este conectată la rețeaua europeană în 15 ani. Odată ce va fi complet operațională, Unitatea 3, de 471 MW, de la Mochovce va contribui la reducerea dependenței Europei de gaze naturale și va acoperi aproximativ 13% din consumul total de energie electrică al Slovaciei, fără emisii de carbon.
Acționarul majoritar al SE este Slovak Power Holding B.V. (SPH), cu o participație care depășește ușor 66%. EP Slovakia B.V. (o filială a grupului EPH) deține 50% din capitalul social în cadrul SPH, iar restul de 50% aparține Enel Produzione S.p.A. (o filială a grupului Enel). Republica Slovacă, prin Ministerul Economiei, este acționarul minoritar al SE, cu o participație puțin mai mică de 34%.
Noua unitate va produce aproximativ 3,7 TWh pe an, acoperind 13% din consumul de energie electrică al Slovaciei, ceea ce va face această țară autosuficientă din punct de vedere al consumului de energie electrică, potrivit unor declarații ale oficialilor slovaci de anul trecut.
Potrivit acestei surse, Slovacia va deveni exportator net de energie electrică după ce Slovenske Elektrarne va finaliza și Unitatea 4 Mochovce, cu un decalaj de aproximativ doi ani după Unitatea 3.
Reactoarele de la Mochovce se bazează pe designul inițial sovietic VVER cu sisteme de control de la Siemens și Areva.
Construcția grupurilor nucleare a fost oprită în anii 1990 și a fost reluată în urmă cu mai bine de un deceniu, dar a suferit întârzieri repetate și depășiri ale bugetului, costul total al celor două unități fiind de aproximativ 6 miliarde de euro (6,10 miliarde de dolari).