A apărut în sfârșit prima ofertă de gaz pentru populație cu un preț sub cel reglementat

Cu o lună și o săptămână înainte de momentul liberalizării pieței de gaze pentru populație, a apărut prima ofertă cu un preț mai bun decât cel al Engie, care avea cea mai bună ofertă din țară, la preț identic cu cel reglementat de acum. Este vorba despre furnizorul Gaz Vest SA din Arad.

În sfârșit, în comparatorul de prețuri al ANRE a apărut prima ofertă de furnizare de gaze în regim concurențial pentru clienții casnici la un preț mai mic decât cel reglementat. Oferta este a unui furnizor destul de mic și este doar cu puțin mai bună decât oferta pe care o are în acest moment Engie, care era cea mai bună din piață, deși prețul Engie este același cu cel reglementat de acum.

Este vorba despre Gaz Vest SA, o firmă din Arad care, mai nou, a încărcat în comparatorul ANRE o ofertă de piață concurențială pentru populație pentru toate zonele țării, în condițiile în care, inițial, avea o ofertă doar pentru câteva zone din vestul țării unde avea și propria sa rețea de distribuție.

Cu alte cuvinte, Gaz Vest are ofertă pentru clienții din toate regiunile țării, indiferent de zona de distribuție și, relevant în acest caz, are o oefrtă mai bună decât cea Engie (grup care deține distribuția de gaze pentru jumătate de sud a țării, inclsuiv în București), iar Engie avea până acum cea mai bună ofertă de piață concurențială pentru clienții casnici care de la 1 iulie nu vor mai avea prețuri reglementate.

Cum Engie avea prețul final de 125,17 lei/MWh, cel mai bun de piață, egal cu cel reglementat, iar Gaz Vest vine cu un preț de 121,38 lei/MWh, rezultă că a apărut în sfârșit o ofertă mai bună decât cea cu preț reglementat, cu o lună și o săptămână înainte de momentul liberalizării pieței.

Acest preț este final, conține toate tarifele de transport și distribuție, dar este valabil doar trei luni de la semnarea contractului, după cum reiese din ofertă.

“Prețul poate fi recalculat trimestrial, adaptat la condițiile pieței din trimestrul respectiv, situație în care societatea noastră va notifica clientul cu privire la prețul trimestrial”, se arată în ofertă.

Gaz Vest nu este un furnizor foarte mare dar are experiență în furnizarea către casnici, în condițiile în care, în februarie 2020, avea o cotă de piață de 1,1% din totalul pieței reglementate, fiind de fapt așl patrulea furnizor pe această piață, după cei doi “mari” Engie și E.On, și Premier Energy.

Potrivit Economica.net, Gaz Vest SA este controlată în proporție de Victor Dombrovschi, cu 73,6%, SIF Banat Crișana este al doilea acționar, cu 25,8%, iar alt acționar este Evanston Capital Advisers USA, cu 0,55%. Numele lui Dombrovschi a mai apărut în presă, el fiind co-fondator al unei alte firme de furnizare, Gaz Sud, vândută între timp, dar a apărut și în contextul unui scandal legat de spălare de bani din importul unor deșeuri din Italia prin intermediul unei firme pe care o deține în domeniul colectării și reciclării deșeurilor.

Nota redacției: Acest text nu trebuie interpretat ca un îndemn în a accepta oferta unui furnizor sau a altuia, în contextul liberalizării pieței. Vă sfătuim să analizați atent fiecare ofertă și să alegeți în cunoștință de cauză și potrivit nevoilor dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *