A apărut Fondul European pentru Eficienţă Energetică

Comisia Europeană, Banca Europeană de Investiţii, Cassa Depositi e Prestiti (CDP) şi Deutsche Bank au lansat Fondul European pentru Eficienţă Energetică (European Energy Efficiency Fund – EEEF).

 

Capitalul iniţial, de 265 milioane euro, ar putea fi majorat la 800 milioane euro prin atragerea de noi investitori, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Afaceri Europene.

Investiţiile Comisiei Europene în fond se ridică la 125 milioane euro, cele ale Băncii Europene de Investiţii la 75 milioane euro, în timp ce Cassa Depositi e Prestiti şi Deutsche Bank vor investi 60 milioane euro, respectiv 5 milioane euro.

Fondul a fost creat pentru a oferi finanţare bazată pe piaţă pentru proiectele de energie regenerabilă din Uniunea Europeană, dar şi pentru proiectele publice de eficienţă energetică viabile din punct de vedere comercial.

Acest fond va sprijini statele membre în încercarea lor de a-şi atinge, până în 2020, obiectivul de reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră şi de creştere cu 20% a utilizării energiei regenerabile.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este banca Uniunii Europene şi aparţine celor 27 de ţări membre. Aproximativ 90% din activitatea sa se desfăşoară în interesul statelor membre, axându-se pe sprijinirea regiunilor defavorizate, a întreprinderilor mici şi mijlocii, susţinerea inovării şi a capitalului uman în sectoarele de mediu, transport şi energie.

Cassa Depositi e Prestiti este o societate pe acţiuni sub control public în care guvernul italian deţine 70% din acţiuni, iar restul de 30% aparţine unui grup extins de bănci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *