Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice din Bucureşti propune o nouă creşte a preţurilor pentru consumatorii non-casnici, de mică amploare de data asta, dar care survine uneia care a avut loc deja în decembrie 2018.
“Se aprobă preţurile de facturare a energiei termice furnizate consumatorilor non-casnici (agenţi economici) practicate de RADET Bucureşti la un nivel de 416,37 lei/GCal (fără TVA)-pentru consumatorii din PT (puncte termice-n.red.) urbane şi centrale termice de cvartal şi 338,24 lei/Gcal (fără TVA) –pentru consumatorii alimentaţi din PT proprii” se arată într-o propunere de Hotărâre care se află pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
Majorarea ar fi justificată de necesitatea creşterii tarifelor de transport şi distribuţie, practic de ajustarea valorii pierderilor. Astfel, preţurile de producţie al agentului termic în centrale au crescut, şi, cum serviciul de transport şi distribuţie are o pierdere recunoscută legal de 28,6%, automat trebuie să crească şi acest tarif.
Noua majorare este extrem de ciudată însă, pentru că vine după una care a avut loc în decembrie. Astfel, pe data de 12 decembrie, printr-o hotărăre de Consiliu (nr.852/12.122018), preţurile pentru agenţii economici au crescut semnificativ. Atunci, RADET a primit un preţ pentru consumatorii din PT urbane şi centrale termice de cvartal de 410,95 lei (fără TVA) şi de 334,92 lei pentru agenţi economici alimentaţi din PT proprii. Majorarea de atunci a fost semnificativă, de 10% în primul caz (de la 472,74 lei) şi de 6,6%, în al doilea caz (de la 314,18 lei).
RADET facturează deja energia termică la acest tarif.
Acum, RADET a propus, iar Primăria a fost de acord şi se va supune la vot în Consiliu, noi preţuri: 416,37 lei şi 338,24 lei. Majorarea este aşadar de 1,3% şi, respectiv 0,99% faţă de preţurile mărite deja o dată în decembrie.
RADET, societate în insolvenţă asigură furnizează energie termică pentru aproximativ 562.000 de apartamente din Bucureşti, precum şi pentru aproximativ 4.900 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.