Ordonanţa care creşte creşte taxele şi plafonează preţul la gaze creşte şi plafonul ajutorului pentru încălzire, potrivit declaraţiei premierului Dăncilă
Dăncilă a precizat, în debutul şedinţei de Guvern că o prevedere a Ordonanţei vizează „creşterea plafonului privind acordarea ajutorului minim de încălzire de la 614 lei la 750 de lei”.
Noul prag este o veste bună pentru românii aflaţi în sărăcie energetică, în condiţiile în care acest prag nu a mai fost ajustat de şapte ani, iar mare parte a populaţiei rurale încă se încălzeşte cu lemne.
Potrivit OUG 70 din 2011, luând în calcul spre exemplu încălzirea pe lemne (definitorie pentru că este de departe cea mai întâlnită în mediul rural, unde veniturile sunt mai mici şi reţeaua de gaze ete cel mai puţin prezentă), ajutoarele sunt cuprinse între 16 şi 54 de lei pe lună, care se plătesc celor cu venituri nete pe membrul de familie cuprinse între 155 şi 615 lei.
Pentru gaze, ajutoarele sunt mult mai mari, între 19 şi 216 lei, pentru aceleaşi tranşe de venit eligibil.
Situaţia ajutoarelor pentru încălzire, sume de bani acordate de statul român pentru cetăţenii cei mai afectaţi de sărăcia energetică, s-a complicat în ultimii ani, în sensul că, în ciuda creşterii facturilor, valoarea acestor ajutoare şi numărul beneficiarilor lor scad încontinuu.
Situaţia a fost observată de un think-tank, Centrul pentru Studiul Democrației, care, în parteneriat cu Federația Patronală Petrol și Gaze, a prezentat în decembrie concluziile unui studiu denumit „oportunitatea gazelor naturale în sectorul rezidenţial din România”.
Realitatea simplă este că tranşele de venit pentru care se acordă aceste ajutoare nu s-au modificat din 2011, în condiţiile în care veniturile populaţiei au crescut, dar facturile au crescut şi ele.
Iată ce se spunea în studiu:
„O analiză a datelor centralizate de Ministerul Muncii pentru ultimele patru sezoane reci (2013/14- 2016/17) arată o tendință de scădere a sumelor acordate de către statul român pentru ajutoarele de încălzire. Pe de o parte, numărul efectiv al ajutoarelor acordate a scăzut cu peste 35% în ultimii patru ani, dar cuantumul total al ajutoarelor acordate a scăzut cu 46%.
Cum veniturile au crescut, mulţi nu se mai calificau, pentru că aceste valori nu au mai fost actualizate de şapte ani, în condiţiile în care preţul combustibililor a tot crescut. Preţul lemnului de foc a crescut de patru ori în ultimii trei ani, aşa cum au spus cei de la Centrul pentru Studiul Democrației, iar pentru gaze e suficient să ne uităm pe datele Comisiei Europene: în al doilea trimestru al acestui an preţul gazelor pentru consumatorii casnici era de 3,35 eurocenţi/kWh în România, în condiţiile în care, acum şapte ani, la jumătatea lui 2011, acesta era de 2,19 eurocenţi/kWh, evoluţie la care trebuie luată în calcul şi deprecierea leului din această perioadă.