Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari producători de energie electrică din România, controlat de statul român în proporţie de 80%, a finalizat lucrările de retehnologizare şi modernizare a unuia dintre cele două grupuri ale hidrocentralei Bereşti, de pe râul Siret.
Investiția, care oferă un nou ciclu de viață pentru hidroagregatul (HA) 2, se ridică la valoarea de 18,2 milioane de lei, a fost realizată cu SSH Hidroserv, iar principalul producător al componentelor a fost UCM Reşiţa.
Modernizarea a urmărit implementarea de soluții tehnologice de ultimă oră care să conducă la îmbunătățirea parametrilor generali de funcţionare, creșterea gradului de automatizare și a siguranței în exploatare a centralei. Puterea hidroagregatului a fost crescută de la 21 la 25MW.
”Ne aflăm astăzi într-un moment important, în prima zi a unui nou ciclu tehnologic pentru hidroagregatul II al CHE Berești. În general se vorbește despre investiții la modul viitor, dar iată că lucrurile se întâmplă pentru noi acum. Ne propunem să continuăm investițiile, astfel încât să securizăm portofoliul actual. Nu ne putem gândi la dezvoltare și extindere fără să ne asigurăm că păstrăm ceea ce avem. În ceea ce privește investițiile, pot să vă spun cu certitudine că fiecare pas contează. Important este să ne mobiliză, să depășim barierele cu care ne confruntăm.” – a declarat Bogdan Badea, directorul Hidroelectrica, la ceremonia de punere în funcţiune a hidroagregatului modernizat.
“Este o investiţie 100% românească”, a spus Badea.
Centrala hidroelectrică Bereşti este o centrala de tip baraj, amplasată pe cursul râului Siret la circa 4 km aval de localitatea Bereşti, echipată cu doua hidroagregate de 21,75MW fiecare.
Hidrogeneratorul 2 este fabricat la UCM Reşiţa şi a funcționat din 1986 fără înlocuire de bobinaj sau alte reparații majore.
Hidroelectrica operează cinci hidrocentrale pe Siret, care au o putere instalată totală de 192 MW.