De câteva zile, preţurile de pe piaţa spot de energie electrică de la Bucureşti sunt cele mai mari dintre cele tranzacţionate pe toate bursele de energie din Europa, pe fondul consumului mare şi a lipsei vântului.
În condiţiile unor temperaturiv scăzute, care generează un consum crescut de energie electrică, dar şi a aportului redus al turbinelor eoliene din ultimele zile, România importă aproape încontinuu energie electrică. Iar efectele se văd inclusiv pe piaţa spot (PZU-Piaţa pentru Ziua Următoare), găzduită de OPCOM, unde în ultimele zile se întregistrează cele mai mari preţuri de tranzacţionare din Europa.
Consumul de energie electrică în orele de vârf depăşeşte constant pragul de 9.000 MW, în orele de vârf, ajungându-se chiar la peste 9.600 MW în seara zilei de 4 decembrie. Însă, cum de câteva zile nu prea bate vântul, iar producţia de energie eoliană este redusă (uneori chiar negativă, pentru că parcurile eoliene nu au produs nimic dar au consumat energie din reţea pentru consumul propriu) capacitatea de generare a României din sursele clasice nu este suficientă pentru a asigura consumul, iar România importă energie electrică. Tot ca un exemplu, tot în seara zilei de 4 decembrie, când s-a înregistrat acel vârf de consum, România importa 1.600 MW, adică echivalentul producţiei cele două reactoare de la Cernavodă.
În aceste condiţii, preţurile din PZU sunt în creştere, după ce, la începutul perioadei de frig ele scăzuseră tocmai pentru că a bătut vântul iar turbinele eoliene au avut un aport însemnat la SEN, devenind uneori chiar principala sursă de generare, iar atunci România a fost exportator net de electricitate.
Preţul mediu al energiei vândute pe PZU a fost, în data de 3 decembrie, de 87 de euro/MWh, medie zilnică, şi de 102 euro/MWh, în orele de vârf, cu 41%, respectiv 49% peste cele din ziua precedentă. Potrivit unor calcule făcute de Profit.ro, a fost cel mai mare preţ din UE, cu peste 20 de euro peste următorul, cel de pe piaţa din Italia.
În condiţiile în care frigul persistă, iar aportul eolienelor este în continuare scăzut, preţurile de pe piaţa spot rămân ridicate: spre exemplu, energia tranzacţionată pentru ziua de 67 decembrie pe PZU are un preţ mediu de 69 de euro/MWh, media zilei, şi de 89 de euro/MWh, preţ în orele de vârf
Ai dreptate . Dar asta nu e tot . Inchipuiti scenariul unui ger mai serios fara vint serios . Fotovoltaicele , daca e senin, vor ajuta . Daca nu , nu ! Hidro poate mai mult , dar nu ramine pentru echilibrare , sau ramine putin . Asta e un scenariu de ” Apocalipsa acum !” Eu editez niste „Curbe agregate” dupa publicarea reziultatelor PZU zilnice . Curbele editate de mine sint la alta scara fata de cele editate de OPCOM , sint explicite si detaliate . Eu le transmit citorva interesati inclusiv ANRE , OPCOM , etc . La aceste Curbe adaug citeva cuvinte de analiza . Un fel de prefata . Iata Prefata 06.12.18.
„Curbe agregate 06.12.18
PIP 322 RON /Mwh . Bate vintul si azi si miine . Soare nu e. Tot ce am spus si scris in ultimul timp ramine valabil . La bine si la rau . Pentru ziua de azi 05.12.18 intervalul 13, pare ca sintem echilibrati : consum 9129 Mwh , Productie 9049 Mwh , import 80 Mwh , vint 2064 , photo 192 , hidro 1202 . Cu putin noroc de soare puteam fi pe „0”. Hidro putea produce diferenta , dar nu o face pentru rezerva de echilibrare sau acumulare de apa . Banui ca la un consum de putin peste 10.000 Mwh si conditii proaste , fara vint si cu ger greu , vom scrisni din dinti si vom reduce controlat consumul ! Lipsa o perioada indelungata a investitiilor in generare se va razbuna . N-o sa ne placa . Si totusi ” show must go on” pentru unii . Continua sa se joace fara rusine . Iata : in 01.12.18 interval de verificare 18 , P1117 cumpara 590 Mwh , vinde 826 Mwh . in 02.12.18 , int. 18 , P931 cumpara 594 Mwh , vinde 826 Mwh . In 03.12.18 , int. 18 , P1817 cumpara 600,7 Mwh , vinde 822 Mwh. Fenomenul se repeta 24 de intervale in fiecare din zilele verificate .E acelasi jucator . Umfla intentionat volumul tranzactionat , umfla intentionat cifra proprie de afaceri , distorsoneaza piata . Curbele si ce poate citi din ele ,se distorsioneaza . Nu poate ANRE sa verifice si sa ia masuri in aceasta problema ? Se falsifica coordonatele pietei de energie , se influenteaza Piata de Echilibrare , SE influenteaza pretul si volumele de analiza din piata . Piata nu e corect functionala ! Intrebati-ma si va spun. Intrebati-ma si va arat . Daca gresesc puneti-ma la colt . Declarati public ca sint un mincinos si nu inteleg nimic . Dar daca e adevarat , schimbati , indreptati !
Uite ca sa incalzit si baga eolian ca lumea