Legea energiei regenerabile se schimbă

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a legii 220/2008, referitoare la sistemul de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

 

Obligaţia trimiterii datelor pentru alocarea certificatelor verzi nu va mai reveni distribuitorilor care preiau energia verde, ci doar producătorilor. “Producătorii de energie electrică din surse regenerabile transmit lunar operatorului de transport şi sistem informaţiile necesare stabilirii cantităţii de energie electrică produsă din surse regenerabile care beneficiază de certificate verzi în luna precedentă, însoţite de: a) procesele  verbale care confirmă valorile măsurate ale energiei electrice livrate /consumate, semnate împreună cu operatorii de reţea,  în cazul producătorilor care livrează energie electrică în reţele electrice; b) date privind cantităţile de energie electrică produse din surse regenerabile şi livrate consumatorilor, în cazul producătorilor care livrează energie electrică direct la consumatori, inclusiv pentru consum final propriu, altul decât consum propriu tehnologic” scrie în proiectul de modificare al ANRE.

De asemenea, obligaţia de achiziţie de certificate verzi trebuie să revină pentru tot consumul final de energie electrică, nu numai pentru cel asigurat de furnizori. Pentru a mai clarifica unele aspecte din vechea lege, ANRE mai stabileşte că valorile de tranzacţionare ale certificatelor verzi se indexează anual de ANRE conform indicelui mediu anual de inflaţie pentru  anul precedent, calculat la nivelul zonei euro din UE, comunicat oficial de către EUROSTAT”. Anterior, se lua în calcul inflaţia la nivelul întregii UE 27, ceea ce putea asigura o ajustare semnificativ mai mare.

În plus, pentru a asigura o mai mare transparenţă a facturilor consumatorilor, “Furnizorii si  producatorii  care  comercializeaza  energie  electrica  consumatorilor  finali  sunt  obligati sa  evidentieze  in  mod  distinct   in  facturi costul  achizitiei  de  certificate  verzi  pentru  fiecare 1 MWh energie electrica vanduta consumatorilor finali”.

Vezi mai jos lista cu toate modificările propuse de ANRE, capitol cu capitol, şi comparaţia cu textul actualei legi.

TABEL propuneri modificari

4 Comments

  1. referitor la ….
    ” supracompensare – situaţia în care, luând în considerare indicatorii tehnico-economici specifici medii realizaţi pe o perioadă de minim 3 ani pentru fiecare tehnologie, din analiza cost-beneficiu efectuată pentru ansamblul capacităţilor de producere utilizând aceeaşi tehnologie, rezultă o rată internă de rentabilitate mai mare cu 10% faţă de valoarea considerată pentru tehnologia respectivă la autorizarea sistemului de promovare”

    Stimabililor,

    „mai mare cu 10% faţă de valoarea considerată pentru tehnologia respectivă ”

    si voi sunteti de aceeasi parere ca este „foarte cetoasa exprimarea ”

    CARE ESTE VALOAREA IRR de referinta CONSIDERATA PENTRU TEHNOLOGIA RESPECTIVA – este stipulata undeva ? sunt date pe care le detine cine ?

    Eu cred ca doar PIATA, DETINE INFORMATIA si PIATA ESTE IN CONTINUA SCHIMBARE de la an la an .

    1. Valoarea de 10% este o valoare de bun simt si sa ii spunem de referinta. Daca tu bagi bani in buzurar peste 10% pe an inseamna ca ai putea recupera banii in vreo 7-8 ani ceea ce pentru un sistem subventionat este cam furt pe fata pe banii consumatorului final de energie. Gindeste-te de cite ori ai scoate banii in 20 de ani de functionare.

  2. DACA NU FACI FOC NU IESE FUM. NU S-A FACUT NIMIC IN 22 DE ANI. A SCAZUT CONSUMU S-AU INKIS MARI CONUMATORI DE ENERGIE SI ACUM O SA STAM LA MILA LUI DUMNZEU-ENERGIA EOLIANA

  3. Cu Legea 139/2010 cum ramine ?
    Sistemul cu certifcate verzi este complicat si insistam pe el, feed in tariff este mult mai simplu . A disparut notiunea de autoproducator, nu se mai pomeneste de sistemul de compensare in unitati fizice(livrat si consumat) care s-a lansat in proiectele pentru administratiile locale.
    Cine raspunde ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *