Temperaturile scăzute din ultimele ore au condus la creşterea consumului de energie electrică al ţării, dar vântul face ca, chiar şi în aceste condiţi, România să fie exportator net de energie electrică.
La ora 09.39, consumul de energie electrică al României era de peste 9.200 MW, dar producţia era mai mare, de aproape 9.700 MW, ceea ce face ca, în condiţii de iarnă, ţara noastră să fie exportator net de energie electrică, cu un excedent de 482 MW la acea oră,potrivit datelor Transelectrica.
Situaţia a apărat ca urmare a aportului semnificativ al turbinelor eoliene la producţia de energie electrică. Astfel, la acea oră, eolioenele produceau la o putere de aproape 2.300 MW, în condiţiile în care capacitatea totală instalată în eolian este de circa 3.100 MW.
De altfel, încă de aseară, eolianul a fost, pentru aproape tot timpul, principalul generator de energie electrică, alături de centralele termoelectrice pe cărbune, situaţie explicabilă prin vântul înteţit din ultimele ore.
Şi tot de aseară, de la ora 20.00, România exportă constant energie elecctrică, vârful fiind atins in jurul orei 1 noaptea, când exporturile erau de 1.400 MW.
Consumul va mai creşte puţin în orele de vârf de seară. „La această oră, Sistemul Electroenergetic Național funcționează în condiții de iarnă, fără dificultăți. În rețeaua electrică de transport nu sunt înregistrate indisponibilități și nu sunt consumatori nealimentați din cauza condițiilor meteorologice. Vârful de consum din această dimineață este de aproximativ 9000 MW, iar vârful de consum de seară este estimat la circa 9300 MW”, informa Transelectrica la ora 9.10.