Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei electrice, va contribui şi ea cu resurse suplimentare la bugetul statului, la solicitarea Guvernului. După ce Romgaz, Nuclearelectrica şi Transgaz fac acelaşi lucru. La Transelectrica, în contul vizat de Guvern sunt circa 1,5 miliarde de lei.
Adunarea Generală a Acţionarilor Transelectrica, societate controlată de statul român, are pe ordinea de zi de luna viitoare un punct suplimentar, care arată că şi sociatea care administrează reţeaua naţională de transport al energiei electrice îşi va goli conturile.
„Distribuirea/redistribuirea sumelor inregistrate in conturile „rezultat reportat” si/sau „alte rezerve”; este punctul suplimentar pe odinea de zi a AGA Transelectrica, care va avea loc la data de 4 decembrie. La jumătatea anului, la capitolul “rezultat reportat” la Transelectrica apare în raportul financiar, suma de 1,48 miliarde de lei, iar la “alte rezerve” 59 de milioane de lei.
Transelectrica este a patra companie care va plăti suplimentar, la solicitarea Guvernuliui.
Prima a fost Romgaz. „In conformitate cu art. 122 alin. 1 din Legea nr. 24/2017, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. informeaza piata asupra faptului ca, in data de 07.11.2018, Consiliul de Administratie al Societatii, intrunit in sedinta, a avizat solicitarea actionarului majoritar al Romgaz, Statul Roman prin Ministerul Energiei, privind distribuirea in 2018 a unui dividend suplimentar de 1,30 RON/actiune, in suma totala de 501.049.120 RON”, a transmis Romgaz săptămâna trecută.
A doua a fost Nuclearelectrica (SNN). „Decizia Consiliului de Administraţie de convocare a AGOA a fost luată ca urmare a primirii în data de 06.11.2018 de la acţionarul majoritar, Ministerul Energiei (…), înregistrată la SNN (…), a unei solicitări privind elaborarea şi prezentarea de către conducerea administrativă a societăţii a unui Raport de fundamentare a propunerilor de redistribuire/distribuire a dividendelor către acţionari, în vederea convocarii unei adunări generale a acţionarilor cu acest subiect, în baza Memorandumului emis de Ministerul Finanţelor Publice cu tema „Măsuri ce trebuie întreprinse de către instituţiile publice implicate pentru aplicarea prevederilor OUG nr.29/2017 referitoare la distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate la „rezultatul reportat” şi „alte rezerve” de către societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome”, aprobat în şedinta Guvernului României din data de 31.10.2018″, a informat producătorul de energie electrică.
Suma disponibilizată în acest caz se ridică la 238 de milioane de lei.
A treia a fost Transgaz.
„Distribuirea/redistribuirea sumelor inregistrate in conturile „rezultat reportat” si/sau „alte reserve”; este punctul suplimentar pe odinea de zi a AGA Transgaz, care va avea loc la data de 3 decembrie.
Potrivit unor calcule făcute de profit.ro, în cele două conturi se afla, la jumătatea anului, suma cumulată de circa 2,66 milarde lei. Dacă întreaga sumă ar fi distribuită sub formă de dividende, Ministerul Economiei, ca acționar majoritar, ar încasa peste 1,5 miliarde lei.