Preşedintele Consiliului Concurenţei a declarat azi pentru Libertatea că n-a primit nimic de la Ministerul Finanţelor pe tema plafonării preţului carburanţilor. Adică măsura despre care spunea ieri că este una legitimă şi pe care o analizează. Acum trei zile ministrul Finanţelor, cel care a avansat ideea, a zis că discută deja cu cei de la Consiliul Concurenţei despre ea.
Declaraţiile preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi ale ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, in succesiunea invers cronologică, fără alte comentarii:
Libertatea, 24 octombrie, ora 17.40
Bogdan Chiriţoiu:
„Nu știu foarte multe lucruri. Înțeleg că există o intenție a Guvernului de a reduce taxele aplicate pe combustibil și există o îngrijorare sau o preocupare că această reducere de taxe să facem în așa fel încât ea să se vadă în buzunarul oamenilor, să se vadă în prețurile plătite la pompă. Și cred că asta e o preocupare absolut legitimă și o să colaborăm eu și colegii mei de la Consiliul Concurenței cu cei din Ministerul de Finanțe ca să vedem cum putem să rezolvăm această preocupare, repet, absolut legitimă a Guvernului.
Tehnic sunt convins că se poate face… Nu, nu am niciun document care să fie în analiză, urmează să avem discuții. E normal să vrei dacă reduci taxele să vezi că această taxă nu se duce în buzunarul intermediarilor, undeva pe lanțul de producție sau de comercializare, ci ajunge la consumator”
Agerpres, 23 octombrie, ora 17.13
Bogdan Chiriţoiu:
„Este o idee recentă şi ne vom consulta cu Ministerul Finanţelor pe această temă. Mi se pare absolut legitimă intenţia Guvernului de a se asigura că reducerea de taxe se reflectă şi la pompă”
„Vom analiza dacă de această dată este cazul să luăm măsura plafonării. Legislaţia naţională prevede situaţii în care preţurile pot fi plafonate sau îngheţate, iar o astfel de măsură este compatibilă cu legislaţia europeană”
Observator.tv, 22 octombrie, ora 19.20
Eugen Teodorovici, Ministrul Finanţelor: Discutăm cu cei de la Consiliul Concurenţei pentru a găsi o formulă legală ca această scădere să se regăsească în economie şi la nivelul fiecărui consumator.