Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), aflată în subordinea Ministerului Energiei, are în plan achiziţii de participaţii la companii din energie. Una dintre opţiuni ar putea fi răscumpărarea pachetului de acţiuni deţinut de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica.
În data de 24 septembrie, Directoratul SAPE emitea o notă de fundamentare, nr. 3.029, „pentru aprobarea de principiu de către Adunarea Generală a Acționarilor SAPE SA a proiectelor de investiții, elaborate de Directoratul SAPE SA și avizată de Consilul de Supraveghere”. Ulterior, în şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor SAPE, care a avut loc pe 9 octombrie, a fost aprobată strategia de investiţii a societăţii.
„Se aprobă direcțiile principale de acțiune ce vor sta la baza Strategiei de investiții a SAPE SA și se împuternicește Directoratul SAPE SA să întreprindă demersurile necesare în vederea elaborării acesteia precum, dar fără a se limita la consultări preliminarii în vederea evaluării impactului economico – financiar, tehnic și juridic pentru fiecare direcție de investiții în parte, realizarea de analize și/sau studii de fundamentare sau de pre-fezabilitate. Directoratul SAPE SA va informa periodic acționarul unic asupra demersurilor întreprinse pentru ducerea la îndeplinire a mandatului acordat”, se arată în decizia AGA.
Informaţiile apar pe site-ul SAPE.
Am solicitat Ministerului Energiei lista proiectelor de investiţii ale SAPE, iar răspunsul a fost că instituţia analizează inclusiv cumpărarea de participaţii la companii energetice din ţară. Ministerul nu a oferit alte detalii.
„AGA SAPE a abrobat, în principiu, participarea SAPE într-o serie de investiții în sectorul energetic. În prezent, la nivelul SAPE, se află în analiză mai multe potențiale proiecte, care vizează atât investiții green-field, cât și achiziția de participații la companii active în sectorul energetic. Deocamdată este prematură menționarea proiectelor vizate de SAPE”, se arată în răspunsul Ministerului.
Două surse din piaţa de energie ne-au spus că una dintre achiziţiile care se discută ar fi răscumpararea de către stat, totală sau parţială, a pachetului minoritar de acţiuni pe care Fondul Proprietatea îl deţine la Hidroelectrica. Informaţia nu a putut fi confirmată, dar în trecut în piaţă au fost discuţii pe această temă.
Cert este că, în actualul context în care listarea Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, şi cea mai profitabilă firmă de stat, se amână, americanii de la FP au spus că ar lua în calcul vânzarea de acţiuni Hidroelectrica înainte de listarea companiei.
Citeşte şi:
Americanii de la FP cer în instanţă 300.000 de lei de la fiecare om din conducerea Hidroelectrica. Motivele sunt surprinzătoare
„Trebuie să avem planurile A, B şi C pentru toate companiile, iar pentru Hidroelectrica planul A este listarea înainte (de vânzare, n.r.) sau vânzarea în cadrul listării, nu anterior, dar suntem investitori financiari şi dacă vine la noi cineva mâine şi spune „atât plătesc”, cu siguranţă vom analiza”, a spus Greg Konieczny, managerul FP, acum un an.
Fondul Proprietatea are 20% din acţiunile Hidroelectrica. FP evaluează această participaţie la 35,6% din valoarea activului său net, care la finalul lui septembrie se ridica la 2,12 miliarde de euro. Aşadar, în propria sa evaluare, pachetul de acţiuni Hidroelectrica s-ar ridica la 750 de milioane de euro.
Are SAPE aceşti bani?
SAPE a avut în 2017 venituri totale de 1,9 miliarde de lei, cea mai mare parte-401 milioane de euro, 1,81 miliarde de lei-obţinuţi de la Enel, în urma deciziei Tribunalului Arbitral de pe lângă Camera Internațională de Comerț de la Paris . Suma a reprezentat prețul stabilit de Tribunal pentru preluarea de către Enel a unor pachete de pachet de câte 13,6% din acțiunile subsidiarelor sale românești de distribuție și furnizare de energie E-Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia de la SAPE SA.
Dacă ne uităm pe datele de bilanţ aferente anului 2017, observăm că societatea a avut un profit net de 1,8 miliarde de lei, adică aproximativ suma primită de la Enel. Tot acolo mai scrie că SAPE a avea de distribuit dividende în sumă totală de 865 de milioane de lei.
Citeşte şi: