Nou prag: Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, va ajunge la o capacitate de 6 milioane de tone în 2021

De la 5,6 milioane de tone anul trecut, rafinăria de la malul Mării Negre va ajunge la pragul de şase milioane de tone în următorii trei ani, prin extinderea capacităţilor şi construirea de noi instalaţii.

În acest an vrem să ajungem la 5,7-5,8 milioane de tone de materie primă procesată în rafinăria Petromidia, iar în anul 2021 să ajungem la 6 milioane de tone, dintre care cel puţin 5,5 milioane de tone ţiţei, a declarat, într-o întâlnire cu jurnaliştii, Raluca Lainer, director de planificare al grupului KazMunaiGas Internaţional-Rompetrol

Este pentru prma dată când oficiali ai grupului care controlează rafinăria Petromidia, cea mai mare unitate de rafinare din România, vorbesc despre un termen clar pentru acest nou prag de capacitate de rafinare, de şase milioane de tone.

Celelalte două mari rafinării din România sunt Petrobrazi, operată de Petrom (4,5 milioane de tone capacitate anuală) şi Petrotel, oprerată de Lukoil, cu 3,6 milioane de tone.

Nu au fost oferite foarte multe detalii, dar directorii grupului au spus că va fi extinsă capacitatea de petrochimie (singura care mai există în România), pe toate cele trei zone de producţie (polipropilene şi polietilene de înaltă şi joasă densitate), va fi costruită o nouă instalaţie de alchilare şi în plan există chiar şi construcţia pe platforma de la Midia a unei fabrici de bitum. Rompetrol este singurul producător de bitum din ţară, dar el se produce acum la cealaltă rafinărie a grupului, Vega, din Ploieşti.

Petromidia, care în deceniul trecut avea o capacitate de 3,7 milioane de tone, şi-a stabilit mai întâi să ajungă la 5 milioane de tone, prag pe care apoi l-a depăşit. Anul trecut, la rafinăria de la malul Mării Negre s-au rafinat 5,66 milioane de tone de materie primă. Creşterea capacităţii de rafinare şi extinderea instalaţiilor s-au făcut în urma implementării unui program de investiţii de 450 de milioane de dolari, derulat  între anii 2008 şi 2012.

Din anul 1979, când a fost pusă în funcţiune, şi până anul trecut, Petromidia a rafinat 122 de milioane de tone de ţiţei, dintre care 50 de milioane de tone din 2007, an în care pachetul majoritar de acţiuni al grupului Rompetrol a fost cumpărat de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunaiGas. De atunci, rafinăria a procesat ţiţei din Kazahstan.

După derularea programului de investiţii, care a condus şi la creşterea gradului de complexitate al rafinăriei (acum are un indice Nelson de 10,5), rafinăria a ajuns ca, din tot ce rafinează , 86% să fie din categoria “white spirit”, adică motorine, benzine şi combustibil pentru avion, adică produse cu valoare comercială mare. Ar fi rafinăria cu cel mai mare astfel de procent din zona Mării Negre, după cum spun oficialii companiei.

KMG International  a înregistrat în prima jumătate a acestui an un rezultat operațional EBITDA de 114,6 milioane USD, cu 60% peste cel atins în perioada similară a anului trecut şi un profit net de 30,6 milioane USD, față de un nivel de 5,2 milioane USD consemnat în perioada ianuarie-iunie 2017.

Cifra brută de afaceri a Grupului în S1 a fost de 6,67 miliarde USD, o creștere de 65% a indicatorului față de cel din S1 2017, în linie cu evoluția prețurilor la materia primă și produsele petroliere

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *