Deputatul Iulian Iancu, atacuri repetate la adresa Petrom

Preşedintele Comisiei de Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a venit cu noi proiecte de lege care lovesc direct în interesele companiei petroliere. Nu este pentru prima dată când acţiunile deputatului, de larg interes pentru consumatori de altfel, vizează în subsidiar OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră de pe piaţa locală.

 

Supraimpozitarea

Iulian Iancu a spus marţi că a înregistrat un proiect de lege prin care să se stabilească niveluri speciale ale impozitului pe profit pentru companiile petroliere ce vând carburanţi pe piaţa din România. Concret, impozitul să fie calculat în funcţie de preţul de vânzare al carburanţilor.

“Luăm exemplu unei marje de 5,7-6,5 lei la carburanţi. În cazul în care compania va vinde sub 5,7 lei, impozitul pe profit ar fi redus cu 30%. Pe de altă parte, dacă va vinde de peste 6,5 lei, impozitul pe profit va fi de 80%. Las la latitudinea guvernului să stabileasca cifrele intervalului conform pieţei”, a spus Iulian Iancu” a spus Iancu la o conferinţă organizată de Focus Energetic.

După ce a spus că Marea Britanie a adoptat un model similar, Iancu şi-a exprimat speranţa că un asemenea proiect de lege va fi pe placul Comisiei Europene.

Petrom este cel mai mare vânzător de carburanţi din România şi, indirect, prin politica sa, determină în cea mai mare măsură nivelul preţurilor de la pompă

Interdicţia de a exporta gaz

În acelaşi proiect de lege, Iancu propune interzicerea exporturilor de gaze, cel puţin până în momentul în care România va beneficia de mai multe surse de aprovizionare. Petrom este singura companie privată care extrage gaz din România în cantităţi semnificative, iar oficialii companiei au spus de mai multe ori că doresc să vândă gazul la preţul pieţei, nu la cel fixat de autorităţi, iar varianta exportului nu a fost exclusă. Asta mai ales în condiţiile în care Comisia Europeană cere liberalizarea pieţei.

„Exportul este acum lovitura de graţie pe care o poţi da economiei româneşti. Prin această lege România nu va putea face exporturi, până la diversificarea surselor” a afirmat deputatul.

Momentan, România nu exportă gaze naturale, conducta Szeged-Arad, singura conexiune a reţelei româneşti cu o reţea din Vest fiind folosită doar pentru importuri. Tehnic însă, exportul este posibil.

Comisie de anchetă

În luna martie, parlamentarii au înfiinţat o comisie de anchetă, pentru a investiga modul în care se formează preţul pentru carburanţi. Printre iniţiatori a fost şi Iancu, deputatul spunând chiar că prima companie vizată este Petrom.

„Deocamdată ancheta este asupra unui singur jucător, compania Petrom. Urmează să extindem ancheta şi asupra celorlalţi jucători de pe piaţa carburanţilor, pentru a vedea modul cum îşi calculează preţurile la pompă, în funcţie de cotaţii şi curs valutar”, a spus Iulian Iancu. În subsidiar, comisia va verifica şi modul în care Petrom şi-a respectat obligaţiile din contractul de privatizare.

Acuzaţii la închiderea Arpechim

La o lună după ce Petrom a închis rafinăria Arpechim Piteşti, pe motiv că timp de un an nu a avut o ofertă fezabilă de cumpărare de la nimeni, Iancu a spus că, dimpotrivă, au existat oferte pentru rafinărie, dar compania petrolieră preferă să o taie şi să o vândă la fier vechi.

„Ei(cei de la Petrom) cer o sumă pe care n-ar da-o  nimeni. E de parcă ar vrea expres să taie rafinăria. De altfel, mi-au şi zis că aşteaptă cam 25 de milioane de euro din valorificarea fierului şi a celorlalte instalaţii”, a spus Iancu, pentru MONEY.ro. Întrebat de unde încăpăţânarea Petrom de a cere un preţ mult peste ceea ce valorează rafinăria, Iancu a explicat că decizii de acest gen sunt strategice şi nu depind, neapărat, de bani.„Intenţia Petrom este să facă un depozit de produse petroliere pe locul fabricii. Poate se gândesc că, odată cu închiderea Arpechim, va exista un deficit de rafinare pe piaţă. Caz în care Petrom ar putea alege să rafineze ţiţei la Viena, la grupul mamă OMV, evident mai scump, şi să depoziteze carburanţii la Piteşti. De ce nu? Oricum, efectele unei astfel de decizii le vom vedea cam în trei ani”, a mai spus Iancu.

Iulian Iancu (51 de ani) este de profesie inginer de petrol şi gaze şi, pe lângă cariera politică (este deputat PSD) a ocupat mai multe funcţii administrative legate de domeniul energetic: director la fosta Distrigaz Nord, director general adjunct la Romgaz, preşedinte al fostei Autorităţi de Reglementare în domeniul Gazelor, secretar de stat pe probleme de energie în Ministerul Economiei.

 

1 Comment

  1. asta este culmea!Psd a vandut Petromul si acum vor sa dreaga busuiocul, este tarziu tovarasi , austriecii au scos profit inzecit si cred ca-si rad si acum in barba cu ce „afaceristi” au avut deaface.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *