Extracţia gazelor din Marea Neagră ar putea tripla nivelul redevenţelor curente primite de statul român, generând încasări suplimentare de 230 de milioane de euro pe an, se arată într-o prezentare interactivă postată pe site-ul Asociaţiei Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (RBSTA), citată de Agerpres.
Aceasta, în condiţiile în care veniturile la bugetul de stat din redevenţe sunt estimate în acest an la 140 de milioane de euro.
În plus, rata efectivă a redevenţelor pentru perimetrele offshore este de 13%, întrucât producţia este mare, în timp ce media redevenţei din perimetrele onshore (terestre) este de 7%.
Companiile arată care sunt beneficiile pentru statul român în urma derulării acestor proiecte, precizând că există un potenţial de peste 6 miliarde de dolari în investiţii pe termen scurt pentru proiecte offshore noi şi în infrastructura aferentă, pe lângă cele două miliarde de dolari deja investite în aceste proiecte în ultimii 10 ani.
Petroliştii estimează că aceste lucruri măresc încrederea investitorilor, făcând România mai atrăgătoare pentru investiţii suplimentare, cresc securitatea în furnizare şi sunt catalizator pentru noi oportunităţi de creştere economică, generând noi industrii şi consumatori în lanţul de utilizare a gazelor, precum petrochimie, producţia de electricitate, dezvoltarea serviciilor suport.
În plus, membrii RBSTA arată că este necesară o legislaţie separată pentru sectorul petrolier maritim, deoarece forarea unei sonde offshore în apele de mică adâncime poate costa de 10 ori mai mult decât o sondă standard pe uscat, în timp ce forarea unei sonde offshore în apele adânci poate costa de 100 de ori mai mult decât o sondă standard pe uscat.
‘În ultimii 10 ani s-au investit peste 2 miliarde de dolari doar pentru activităţile de explorare. Dezvoltarea facilităţilor de producţie pentru proiectele noi implică investiţii suplimentare de câteva miliarde de dolari. Pot trece 15 ani de la explorare până la prima producţie. Investitorii cheltuiesc toţi banii în avans’, se arată pe site-ul asociaţiei.
Un principiu absolut fundamental pentru comunitatea globală de afaceri este ‘Sanctitatea Contractelor’, care impune ca toate părţile să respecte toate clauzele contractului pe întreaga durată a acestuia. Redevenţele/impozitele petroliere pot fi modificate numai în ceea ce priveşte viitoarele concesiuni, cu excepţia cazului în care sunt semnate Acte Adiţionale la Acordurile Petroliere cu fiecare Titular in parte, adaugă reprezentanţii companiilor.
‘Creşterea impozitelor atunci când au fost realizate deja investiţii semnificative în explorare ar putea fi considerată o măsură punitivă. În ultimii 10 ani s-au investit peste două miliarde de dolari numai în activităţile de explorare şi un miliard de dolari în perimetrele aflate în prezent în exploatare. Confirmarea legală şi contractuală a stabilităţii fiscale în ceea ce priveşte petrolul şi gazele offshore este esenţială pentru încrederea investitorilor şi va fi esenţială pentru titularii de concesiuni înainte de a lua decizia finală de investiţie’, continuă aceştia.
După mai mult de 10 ani de activitate intensă şi peste două miliarde de euro investite în explorarea Mării Negre, investitorii sunt pe punctul de a trece în faza de dezvoltare. Cu toate acestea, nu pot fi luate decizii fără a avea claritate în privinţa procesului de reglementare, au subliniat oficialii petroliştilor.
Printre companiile membre RBSTA se numără ExxonMobil, OMV Petrom, Lukoil, Romgaz şi Black Sea Oil and Gas.
În urmă cu o săptămână, Camera Deputaţilor a adoptat Legea offshore, care stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat la acea dată că, prin modificările aduse proiectului Legii offshore, s-a urmărit ca România să nu mai fie independentă energetic de Rusia.
‘Faptul că am pus 50% din toată producţia pe contracte bilaterale, iar 50% tranzacţionare pe piaţa românească înseamnă că România devine una dintre puţinele ţări din lume care devin independente energetic. De asemenea, suprataxare zero nu putea fi acceptată, pentru că nu poţi ca stat român să nu încasezi absolut nimic’, a declarat Dragnea, în plenul Camerei Deputaţilor.