Unii dintre producătorii de energie au început să denunţe unilateral contractele care sunt în derulare cu furnizorii, chiar asumându-şi plata penalităţilor stipulate în contracte, potrivit unor surse din piaţa de energie.
Situaţia este generată de creşterea preţurilor de pe pieţele de energie electrică. Produducătorii au încheiat, în trecut, contracte pe termen mediu şi lung cu furnizorii de energie electrică, la preţul de atunci al pieţei, care este mai mic decât cel de acum. Spre exemplu, potrivit datelor OPCOM, pe piaţa centralizată a contractelot bilaterale cu negociere continuă, contractele bilaterale de vânzare de energie electrică în bandă, cu livrare în al doilea trimestru al acestui an, au o medie de preţ de 168 de lei/MWh. Însă, pentru contractele de energie cu livrare în al treilea trimestru al anului, preţul mediu pe aceeaşi platformă este de 205 lei, iar pentru ultimul trimestru de 215 lei.
Pentru a exemplifica, iată şi o comparaţie a preţurilor spot. În mai 2018, preţul mediu de închidere a pieţei pentru ziua următoare a fost de 189 de lei/MWh. În aprilie, preţul era de 121 de lei, situaţie oarecum normală (preţurile au o tendinţă de scădere primăvare), dar preţul mediu din mai de PZU a ajuns să fie mai mare decât cel din lunile de iarnă: 170 de lei în decembrie 2017 şi 155 de lei în ianuarie 2017.
În aceste condiţii, potrivit surselor noastre, au apărut situaţii în care unii producători denunţă contractele cu furnizorii, chiar asumându-şi plata penalităţilor, pentru a putea apoi vinde energia disponibilizată în acest fel în piaţă, la preţuri mai mari, înregistrând astfel un profit suplimentar.
Situaţia a fost confirmată de preşedinteşle Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România, AFEER. „Este adevărat că în ultimul timp am văzut un comportament de acest fel în piaţă. Există astfel de situaţii, în care profită acum unii producători de preţul mare, după cum anul trecut au existat furnizori care au avut acest comportament”, a explicat Lungu, prezent la forumul energetic regional FOREN 2018, care are loc în aceste zile la Costineşti.
„Pentru a se evita pe viitor astfel de situaţii, am trimis la ANRE, cu două săptămâni în urmă, o propunere prin care contractele să conţină clauzele din contractele tip EFET”, a mai spus Lungu.
Contractele de tip EFET (European Federation of Energy Traders), sunt contracte standarizate la nivelul pieţei europene, prin care vânzătorul sau cumpărătorul de energie electrică beneficiază de o clauză care protejează fiecare parte din contract în cazul în care cealaltă parte întrerupre contractul anticipiat. Astfel, în caz de denunţare unilaterală a contractului înainte de termen, producătorul (în acest caz) este obligat să plătească furnizorului în cauză o sumă de bani, egală cu valoarea energiei electrice care mai rămăsese de livrat, calculată la preţul pieţei din momentul denunţării contractului.