Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) consideră că România trebuie să revină de urgenţă la bunele practici din domeniul reglementării pieţei de energie, şi care să fie asigurată în mod independent de către ANRE, se arată într-un comunicat al Asociaţiei.
“Comisia Europeană a avertizat recent România că, dacă nu aplică în termen de două luni obligaţiile care îi revin privind reglementarea preţurilor la energie, poate deferi cauza Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Membrii ACUE au atras atenţia, în mod repetat, autorităţilor române că tergiversează aplicarea directivelor europene pentru sectorul energetic, asumate încă din 2007. Mai mult, ANRE nu aplică nici măcar actuala metodologie în vigoare, generând astfel operatorilor de pe piaţă costuri neacoperite de sute de milioane de euro. Aşa cum este precizat şi în solicitarea Comisiei Europene, intervenţia statului a ridicat obstacole în calea competiţiei din piaţa de energie, iar consumatorii şi companiile sunt privaţi de dreptul de a alege cel mai bun serviciu de pe piaţă. Deşi reglementările actuale şi preţurile la energie par să fie în beneficiul consumatorilor casnici acestea sunt menţinute artificial la un nivel scăzut şi nu reflectă realitatea economică” se arată în comunicat.
“Preţurile ar trebui să fie stabilite după principiul cererii şi ofertei, iar Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) ar trebui să poată lua în mod independent măsurile necesare pentru a asigura protejarea consumatorilor casnici cu adevărat vulnerabili. România trebuie să aplice angajamentele luate faţă de Uniunea Europeană pentru că orice întârziere de la crearea unei pieţe libere a energie este în detrimentul atât al clienţilor, cât şi al operatorilor. Astfel, este necesară modificarea reglementărilor prin definirea cât mai urgent a clienţilor casnici vulnerabili şi trebuie asigurată independenţa deciziilor ANRE. ACUE îşi exprimă disponibilitatea de a colabora cu instituţiile statului abilitate pentru a transpune în legislaţia naţională directivele europene asigurând astfel premisele unei pieţe energetice competitive şi servicii atractive pentru consumatori” se mai arată în comunicat.