Linia electrică aeriană de 400 kV Reşiţa – Pancevo (Serbia) va fi inaugurată pe 15 mai. Investiţia: 81 mil. euro

Lucrările de construcţie a Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV de interconexiune Reşiţa (România) – Pancevo (Serbia) au fost finalizate, compania naţională de transport al energiei electrice Transelectrica urmând a inaugura marţi, 15 mai, investiţia de 81,39 milioane de lei, scrie News.ro.

Porţiunea de pe teritoriul României a LEA 400 kV Reşiţa – Pancevo este realizată în varianta dublu circuit şi traversează 11 localităţi din judeţul Caraş-Severin: municipiul Reşiţa, comunele Ezeriş, Lupac, Dognecea, Goruia, Ticvaniu Mare, Berlişte, Ciudanoviţa, Grădinari, Vărădia şi Vrani.

Contractul privind construirea LEA 400 kV Reşiţa – Pancevo a fost semnat în iunie 2014, iar valoarea totală a acestuia, la data semnării, este de aproape 81,39 milioane de lei.

Linia are o lungime pe teritoriul României de 63 de kilometri şi 206 de stâlpi. Lungimea liniei pe teritoriul Serbiei este de 68 de kilometri.

LEA 400 kV Reşiţa – Pancevo este proiectată de Institutul de Studii şi Proiectări Energetice, iar lucrările au fost executate de Electromontaj, având subcontractor pe partea de construcţii pe EMFOR Montaj SA. Consultantul proiectului a fost Roeng TEC.

„Mă bucur că am reuşit să deblocăm în ultimele luni acest proiect important pentru Transelectrica. Lucrările la linia Reşiţa-Pancevo au un nivel ridicat de complexitate şi angrenează specialiști din foarte multe domenii. În zona de Vest, există un proiect major – Mid Continental East Corridor – care contribuie esențial la prioritățile strategice ale Uniunii Europene privind infrastructura energetică transeuropeană. Linia Reșița – Pancevo face parte din acest proiect, dar şi din strategia noastră şi a Guvernului de închidere a inelului de 400 kV. De asemenea, prin acest tip de investiţie urmărim să creştem gradul de interconectivitate al României. Acum suntem undeva la 7,4%, iar ţinta obligatorie la nivel european este de 10%. Cu această linie, practic, ne-am atinge şi ţinta pentru 2020″, spunea, în octombrie 2017, Corina Popescu, la acea vreme Director General Executiv al Transelectrica.

La acest eveniment vor participa oficiali din partea Guvernului României, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi specialişti din cadrul companiilor contractoare şi colaboratoare.

Transelectrica este Operatorul de Transport şi de Sistem din România, care gestionează, operează, întreţine, modernizează şi dezvoltă reţeaua de transport care cuprinde 81 staţii electrice de transformare, cu o capacitate de circa 38.000 MVA şi 8.834,4 km de linii electrice aeriene de 110/220 kV, 400 kV şi 750 kV, aflate în gestiunea a opt sucursale de transport.

Compania are circa 2.200 de salariaţi şi se află sub autoritatea Ministerului Economiei.

Transelectrica are o capitalizare de 1,6 miliarde lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *