În data de 7 mai, peste o treime din consumul naţional de energie electrică a provenit de la turbinele eoliene. România a fost prima ţară din Europa la acest capitol, cu o pondere a eolienelor în consum de aproape cinci ori mai mare decât media europeană
35% din cantitatea totală de energie electrică consumată în România în data de 7 mai a provenit de la turbinele eoliene, România fiind recordmena Europei la acest capitol, potrivit datelor RWEA – Asociaţia Română pentru Energie Eoliană.
Astfel, în condiţiile unui vânt susţinut, dar şi absenţei unui reactor de la Cernavodă, oprit planificat pentru rezivii, turbinele eoliene din România au produs 54 GWh de electricitate, ceea ce, potrivit calculelor reprezentanţilor industriei, ar acoperi consumul a circa 5 milioane de gospodării medii din UE.
Citeşte şi:
„Regenerabilii” vor putea alege între schema de certificate verzi şi feed-in tariffs. ANRE a cerut schimbarea legii.
Re reţinut că, în aceeaşi zi, la nivelul întregii Europe, ponderea producţiei de energie eoliană în consumul de electricitate a fost de doar 7,5%, deci ponderea eolianului din România raportat la consum a fost de aproape cinci ori mai mare. La nivel european, producţie de energie din surse eoliene a fost pe 7 mai de 603 GWh.
Procentual, după România a urmat Danemarca, cu 22% (19 GWh), Germania, cu 15% (221 GWh) şi Irlanda, tot cu 15% (13 GWh).
România are capacităţi de energie regenerabilă de aproape 5.000 de MW care primesc certificate verzi, plătite apoi de consumatori, prin facturi, din care 3.105 MW eoliene, 1.360 MW fotovoltaice, 342 MW hidro şi 142 MW biomasă şi biogaz.