Două treimi din gazul din Marea Neagră va fi consumat în ţară, nu vom mai importa gaz rusesc – Deloitte

Două treimi din gazul extras din Marea Neagră în perioada 2020-2040 va fi folosit ţară şi doar o treime va fi exportat, în medie, potrivit estimărilor Deloitte. România nu va mai importa deloc gaze din Rusia.

Experţii Deloitte estimează că rezervele de gaze din Marea Neagră se ridică, în baza unui scenariu conservator, la 170 de miliarde de metri cubi, inferioare estimărilor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi, în cazul în care gazul va fi exploatat comercial, două treimi din el ar putea fi consumat în România.

„Ca o o medie anuală, estimăm că în perioada 2018-2040, 35% din gaze vor fi consumate în ţară, iar restul vor fi exportate”, a spus Andreea Nica, consultant în cadrul Deloitte, cu ocazia prezentării raportului „Contribuţia proiectelor de explorare şi producţia a hidrocarburilor în Marea Neagră la dezvoltarea economiei româneşti”, realizat de Deloitte la solicitarea Asociaţiei Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră.

Cea mai mare parte a gazului ar urma să fie aşadar folosit în ţară, pentru a satisface un consum care este în creştere.

‘Această producţie, în primul rând, va acoperi consumul intern, apoi surplusul va merge la export. Acest lucru ar însemna că nu vom mai avea nevoie de gaze de la ruşi’, a declarat Răzvan Nicolescu, senior expert în cadrul Deloitte şi fost ministru al Energiei.

Acesta a arătat că producţia din Marea Neagră va suplini declinul estimat pentru următorii ani în ceea ce priveşte extracţia onshore. ‘Vom avea un milion de noi consumatori în următorii 10 ani, având în vedere că sunt peste trei milioane de gospodării în România care în continuare se încălzesc cu biomasă. Estimăm că industria chimică şi cea petrochimică îşi vor reveni. În plus, există proiecte pentru noi centrale pe gaze şi pentru retehnologizarea altora, care să utilizeze aceste resurse, astfel că, la nivel naţional, consumul de gaze ar putea reveni la nivelul din 2014’, a mai spus Nicolescu.

Citeşte şi:

Ce se va alege de gazul din Marea Neagră românească, dacă se va scoate într-un final? Ruşii, şi nu doar ei, inundă Europa cu gaz

 

‘Statul trebuie să aibă o strategie privind creşterea consumului de gaze şi relansarea industriei, dar este o decizie a statului dacă îşi face o astfel de strategie. În ultima vreme, pare că există un interes al autorităţilor de a sprijini o astfel de strategie’, a susţinut oficialul Deloitte.

O parte din cererea suplimentară de gaz va va merge pentru a asigura consumul viitoarelor capacităţi de generare a energiei electrice şi a energiei termice în cogenerare, a explicat şi Sorin Elisei, consultant la Deloitte şi unul dintre autorii studiului.

„Vorbim despre proiecte de generare de circa 1.100 MW, energie electrică şi termică ce vor folosi gaze”, a spus Elisei, care a vorbit despre capacităţi noi de 400 MW pe gaz (pentru producţia de energie electrică) şi despre unităţile  de producţie de energie termică din oraşele care mai au sisteme de distribuţie centralizată a agentului termic, şi care au programe de investiţii în derulare.

Companiile petroliere vor investi 15,7 miliarde de dolari în proiectele din Marea Neagră, în perioada 2018 – 2040, conform raportului. Din aceste investiţii, 54% vor genera impact pentru economia noastră, restul fiind achiziţii din import.

investiţiile vor genera venituri la bugetul de stat în valoare de 26 de miliarde de dolari şi un plus de 40 de miliarde de dolari la PIB-ul României, până în anul 2040, potrivit raportului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *