Transgaz, operatorul reţelei naţionale de transport a gazelor naturale, solicită Guvernului să fie exonerat de la obligaţia de plăti 90% din profitul anului trecut drept dividende şi avertizează că, dacă va face asta, nu va mai putea finanţa obiectivele de investiţii.
Transgaz solicită Guvernului să repartizeze doar 50% din profit sub formă de dividende, şi nu 90%, aşa cum o obligă o lege adoptată în luna februarie, precizând că în caz contrar nu mai poate finanţa obiectivele de investiţii.
Într-un document care va fi votat în şedinţa AGA, compania spune că există posibilitatea să plătească 50%, legal, dar este nevoie de acordul Guvenului.
„Având în vedere că punerea în aplicare a prevederilor cuprinse la pct. a din Memorandum pate atrage imposibilitatea Transgaz de a finanţa proiectele de dezvoltare strategice cu încadrare în limitele de îndatorare impuse prin contractele de finanţare, se vor întreprinde formalităţile necesare în vederea obţinerii mandatului necesar aprobării în AGA a cotei de repartizare a profitului sub formă de dividendeconform pct. b din Memorandum”, arată Transgaz.
Memorandumul a fost adoptat de Guvern în februarie iar litera a se referă la obligaţia companiilor cu capital majoritar de stat de a vira dividende în procent de 90% din profitul anului precedent. Punctul b se referă la posibilitatea ca, prin derogare de la punctul a, în situaţii temeinic justificate, acest procent să poată coborî, dar nu la mai puţin de 50% din profit.
Citeşte şi:
Statul cere dividende duble de la Transgaz, în condiţiile în care compania are restanţe mari la reparaţii şi investiţii
Pentru a se întâmpla acest lucru este însă nevoie de un nou memorandum, iar Transgaz exact asta solicită: să plătească statului dividende de doaR 50%, iar restul banilor să rămână companiei pentru a putea finanţa proiectele.
Transgaz a înregistrat anul trecut profit net de 582 de milioane de lei. Compania propune acţionarilor (statul este cel mai mare acţionar, cu 58,5%) acordarea de dividende în sumă de circa 297 de milioane de lei (25,22 lei brut/acţiune), iar restul de 285 de milioane de lei să rămână companiei, „profit destinat constituirii surselor proprii de finanţare”.