Potrivit unui profesor american, consumul statelor membre ale cartelului va creşte atât de mult încât livrările către statele consumatoare nu vor mai acoperi cererea.
Capacitatea statelor membre OPEC de a exporta cantităţile de petrol de care ar avea nevoie restul lumii este ameninţată de creşterea rapidă a cererii din Orientul Mijlociu. Avertismentul vine de la un profesor de la New York University, Dermot Gately, citat de Platts. “Avem o probelmă reală legată de capaacitatea OPEC de a exporta atât de mult ţiţei cât ar dori ţările non-OPEC”. El a spus că Departamentul American pentru Energie a subestimat mereu cererea în creştere de a statelor membre ale cartelului. Profesorul a spus că, dimpotrivă, de la nivelul actual de consum, de 8 milioane de barili pe zi, adică 25% din livrările OPEC, s-ar putea ajunge la 18 milioane de barili pe zi în 2030, dacă cererea de ţiţei va creşte în ritmul în care vor creşte veniturile statelor OPEC.
Ca atare, în 2030, consumul propriu va acoperi 40-50% din producţie, investiţiile pentru exploatarea de noi zăcăminte nu vor putea ţine pasul, iar o mare parte din cererea mondială de ţiţei nu va putea fi onorată. Efectul: o creştere globală a preţurilor pe termen scurt, care va afecta creşterea econimică globală şi va determina statele consumatoaare să caute înlocuitori mai scumpi pentru ţiţeiul livrat de statele OPEC.
Conform unor estimări, veniturile celor 12 state membre ale OPEC vor depăşi în acest an pragul istoric de 1.000 de miliarde de dolari, dacă preţul mediu al barilului de ţiţei va sta peste 100 de dolari.