România ar putea folosi o parte din gazele din Marea Neagră pentru a produce electricitate într-o nouă centrală la Deva, zonă pe unde va trece şi viitoarea conductă BRUA, a declarat, miercuri, Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, în cadrul unei conferinţe pe tema strategiei energetice a României, citat de Agerpres.
La Deva există deja o termocentrală unde se utilizează huilă extrasă din Valea Jiului, Mintia.
‘În sectorul huilei, avem o problemă dificilă, generată de ieşirea în afara pieţei a acestui sector, ca urmare a costurilor ridicate. Huila este un produs scump care nu face faţă pieţei. Avem un proces de închidere a mineritului, iar, din cele şapte mine, cinci sunt în procesul de închidere’, a arătat Vişan.
El a precizat că anul acesta este ultimul în care se va extrage cărbune în minele aflate în programul de închidere.
‘În privinţa capacităţilor energetice, este evident că va trebui să găsim o soluţie cu sprijinul Comisiei Europene, pe care am notificat-o, de a păstra capacităţi de huilă din două considerente: vorbim de o zonă monoindustrială şi este vorba de siguranţa sistemului energetic’, a adăugat secretarul de stat.
Vişan a argumentat că există un dezechilibru de producţie a energiei între partea de nord şi cea de sud a ţării.
‘Pe lângă capacitatea de la Iernut (centrală pe care o construieşte Romgaz – n.r.), va trebui să păstrăm unul-două grupuri pe cărbune la Deva, în funcţie de constrângerile de mediu, dar, foarte important, să dezvoltăm o investiţie nouă acolo, un ciclu mixt, similar cu cel de la Iernut, pe gaze, în contexul derulării proiectului BRUA, care va trece prin acea zonă. Folosirea gazelor din Marea Neagră trebuie să o asigurăm şi în aceste capacităţi’, a mai spus Vişan.
Rezervele de gaze din Marea Neagră se ridică la 200 de miliarde de metri cubi în perimetrele unde au fost efectuate foraje, ceea ce ar însemna ca producţia totală a ţării să se dubleze timp de 20 de ani, declara în februarie Sorin Gal, director general în cadrul Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM).
‘Când vor funcţiona la maximum, vor fi 9-10 miliarde de metri cubi de gaze pe an care vor veni din Marea Neagră, timp de 20 de ani, care vor aduce statului român redevenţe de 2,8 miliarde de euro în 20 de ani. (…) Există circa 200 de miliarde de metri cubi rezerve în Marea Neagră doar pe ceea ce s-a săpat, adică perimetrele deţinute de Lukoil, ExxonMobil şi OMV Petrom, respectiv Black Sea Oil and Gas’, a spus oficialul ANRM.
Astfel că, în 2025, România va produce în total aproximativ 20 de miliarde de metri cubi de gaze, dacă vor fi dezvoltate toate proiectele din Marea Neagră. În prezent, în România se extrag circa 11 miliarde de metri cubi de gaze pe an, iar consumul naţional este tot în jurul acestei valori, a confirmat Gal.