Pe fondul unei producţii în scădere şi a unor investiţii în creştere, profitul OMV Petrom estimat pentru acest an este de peste 2,5 miliarde de lei, uşor mai ridicat decât anul trecut.
OMV Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România are bugetat pentru acest an un profit de 2,58 miliarde de lei, puţin mai mare decât cel realizat anul trecut, de 2,49 miliarde de lei, potrivit datelor prezentate de companie,care vor fi supuse votului acţionarilor, care va avea loc luna viitoare.
Producţia de hidrocarburi va continua în să scadă şi în acest an, până la 154 de milioane de barili pe zi, de la 168 de milioane anul trecut şi 174 milioane în 2016, potrivit estimărilor companiei. Producţia de ţiţei şi condensat este estimată la 25,2 milioane de barili, faţă de cele 27,3 din anul 2017, iar producţia de gaze va scădea şi ea, până la 4,7 miliarde de metri cubi, de la cele 5,1 miliarde de anul precedent.
Compania va produce însă mai multă energie electrică în comparaţie cu anul trecut, an îm care, din cauza defecţiunilort, centrala de la Brazi nu a fost disponibilă în totalitate. În acest an, producţia de electricitate va ajunge la 3,9 TWh, comparativ cu cei 2,7 TWh produşi anul trecut.
Citeşte şi:
Cea mai mare daună plătită vreodată de firmele de asigurări în România: 35 de milioane de euro. Banii merg la Petrom
Investiţiile din acest an se ridică la 5,55 miliarde de lei, cea mai mare parte a lor (4,68 miliarde de lei, adică 84%), fiind orientate spre segmentul de explorare şi producţie. Anul trecut, investiţiile au fost de 3 miliarde de lei.
Totuşi, profitul companiei poate fi influenţat major de evoluţia preţui ţiţeiului iar bugetul a fost totuşi construit pe baza unor premise destul de conservatoare. „Bugetul a fost realizat pe baza unui preţ mediu al ţiţeiului Brent de 50 USD/bbl; luând în considerare evoluţia curentă a pieţei preţul ţiţeiului Brent se aşteaptă să înregistreze o valoare medie de 60 USD/bbl”, scrie în proiectul de buget.
Or, compania este destul de „senzitivă” la cotaţia barilului. Potrivit propriilor estimări, un dolar în plus la preţul petrolului însemnă, din punct de vedere al impactului în afacerile Petrom, 20 de milioane de euro.