Grupul ceh de utilităţi CEZ a anunţat joi că a ajuns la un acord pentru vânzarea activelor sale din Bulgaria către compania bulgară Inercom, informează agenţia CTK, preluată de Agerpres.
Purtătorul de cuvânt de la CEZ, Alice Horáková, a precizat că acordul de vânzare ar urma să fie semnat în zilele următoare. Potrivit purtătorul de cuvânt oferta celor de la Inercom este superioară valorii de piaţă a activelor vândute, stabilită în urma unei evaluări independente. ‘Finalizarea tranzacţiei depinde de aprobarea autorităţii pentru concurenţă din Bulgaria’, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Separat, ministrul bulgar al Energiei, Temenouzhka Petkova, a declarat joi că pentru moment statul bulgar nu este interesat să participe la procesul de vânzare a activelor CEZ din Bulgaria. Petkova a subliniat că indiferent cine va prelua activele CEZ important este asigurarea aprovizionării cu energie.
Vânzarea celor şapte companii (CEZ Bulgaria, CEZ Elektro Bulgaria, CEZ Razpredelenie, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria, Free Energy Project Orešec şi Bara Group) pune punct unei istorii de 14 ani a CEZ în Bulgaria, ţară unde grupul ceh a fost implicat în ultimii ani în mai multe conflicte cu Guvernul şi organismele de reglementare. Anterior, la finele lunii octombrie 2017, CEZ a anunţat că a găsit un cumpărător pentru centrala electrică de la Varna, care a fost vândută separat.
În anul 2004, grupul ceh CEZ a preluat mai multe active din Bulgaria, printre care şi o companie care distribuie energie electrică pentru mai mult de două milioane de gospodării în vestul Bulgariei, după ce a înaintat o ofertă de 281,5 milioane de euro.
Grupul CEZ este controlat de statul ceh, care deţine aproximativ 70% din acţiuni. Grupul CEZ este prezent şi pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie Electrica Oltenia SA.