Autoritatea Naţională de Reglementare a aprobat azi noile preţuri ale gazelor naturale livrate consumatorilor casnici. Costul de achiziţie al gazelor naturale recunoscut furnizorilor creşte cu circa 8,3%, până la valoarea de 88,28 lei kWh.
După majorarea de preţ de la 10 ianuarie, „impactul unitar în prețurile practicate de furnizorii clienților casnici reglementați, este de 0,68 bani/Kwh, ceea ce reprezinta o crestere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/luna/loc de consum”, se arată într-un comunicat al ANRE.
Furnizorilor li s-a aprobat o creştere a costului de achiziţia de gaze naturale de 0,68 bani/kWh, mult sub ce au cerut. Nivelul este cu circa 8,3 % mai mare decât cel din prezent.
„Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017.
Ulterior, furnizorii au solicitat creșterea acestei valori datorată creșterii prețurilor cu achiziția gazelor naturale din producția internă, în conformitate cu prevederile art. 40 din Anexa la Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 182/2015, privind aprobarea Metodologiei pentru stabilirea CUG.
Solicitările furnizorilor privind actualizarea CUG s-au situat între 0,8-1,1 bani/kwh.
Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE, pe baza datelor transmise de către titularii de licenţă de furnizare care au în portofolii clienți casnici reglementați, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh”, scrie în comunicatul ANRE.
ANRE precizează că, „odată cu intrarea în vigoare a prevederilor OUG 64/2016, respectiv 1 aprilie 2017, preţul gazelor naturale din producţia internă se stabileşte în mod liber pe piață, pe baza cererii și ofertei și constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziție a gazelor naturale (CUG) și, implicit, a prețurilor finale la consumatorii casnici”.
CUG nu reprezintă factura finală a consumatorului casnic, care mai conţine şi tarifele de transport şi distribuţie, la care se adaugă TVA, deci ca să vedeţi impactul în factură, mai ales iarna, e preferabil să vă gândiţi la suma suplimentară pe care o veţi plăti, nu la procent.
Consumul de 700 kWh, specificat de ANRE în comunicat, este mic pentru o lună de iarnă (doar circa 66 metri cubi) în condiţiile în care consumul unui apartament cu trei camere care are centrală murală pe gaz, într-o luna de iarnă friguroasă, poate să depăşească şi 300 de metri cubi. În ascest caz, aţi avea de plătit în jur de 21 de lei.
Calculele exacte ţin de tariful fiecărui distribuitor şi de puterea calorifică superioară a gazului din zona dvs. de consum. Pentru a vă da o idee aproximativă, puteţi lua drept referinţă o majorare de circa 7 lei la 100 de metri cubi consumaţi