În al treilea trimestru al anului trecut, România a înregistrat cea mai mare creştere a preţului angro al energiei electrice, potrivit datelor Comisiei Europene. Preţul a crescut cu peste 50% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.
Datele DG Energy, Directoratul pentru Energie, organism al Comisiei Europene, arată că, în al treilea trimestru al anului trecut, preţul mediu angro al energiei electrice vândute pe platformele de tranzacţionare (wholesale baseload electricity prices) a înregistrat în România cea mai mare creştere din toată Europa.
Este vorba despre o media a preţului pentru energia electrică vândută „în bandă”, pe pieţe.
În plus, acest preţ a fost, pentru România, mult mai mare decât media europeană.
„În al treilea trimestru al anului 2017, preţul mediu angro al energiei electrice vândute pe platformele de tranzacţionare a fost, în Europa, de 38 de euro/MWh, ceea ce înseamnă o creştere modestă (7%), faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În comparaţie cu trimestrul al treilea din 2016, cea mai mare creştere de preţ a fost înregistrată în România (52%), urmată de Slovenia şi Ungaria (fiecare cu 41%), în timp ce Marea Britanie a fost singura ţară în care s-a putut observa o scădere a preţurilor, de 2,2%”, se arată în raportul DG Energy.
Comparând cifrele publicate, se poate trage lesne concluzia că acest preţ a fost, în România, peste media europeană şi peste preţul raportat în mai multe state din vestul Europei.
Astfel, în România se înregistra un preţ mediu de 50,2 euro/MWh, peste media europeană de 38 de euro/MWh, conform datelor DG Energy. Este mai mult decât în statele din zona noastră, cu excepţia Ungariei, şi vorbim despre ţări în care ponderea energiei din surse fosile, deci mai scumpe, este mai mare decât în România – spre exemplu, în Polonia preţul a fost de 38,4 euro, iar în Bulgaria 39,5 euro.
Preţurile de la noi au fost mai mari decât cele din Germania, Spania, Austria, Franţa Irlanda, Marea Britanie, ca să nu mai vorbim despre ţările nordice, acolo unde energia din surse hidro este totuşi foarte întâlnită.
Citeşte şi:
Cât va costa energia electrică la 1 ianuarie pentru cei care nu şi-au schimbat furnizorul sau contractul. Vă puteţi calcula factura, în funcţie de oraşul în care locuiţi
DG Energy analizează evoluţia preţurilor pentru fiecare zonă a Europei şi, din păcate şi aici România este recordmena zonei centrale şi est-europene, în care suntem incluşi alături de Cehia, Ungaria, Slovacia, Polonia, Slovacia şi Slovenia.
„În aproape tot trimestrul trei, preţul mediu angro al energiei electrice vândute pe platformele de tranzacţionarea fost cel mai mare în România, la nivelul întregii regiuni centrale şi est europene, în special din cauza producţiei mai mici a energiei din surse hidro şi nucleare.În mod traditional, România este un exportator net de energie în zona central şi est-europeană, dar a ajuns în trimestrul trei importator net, în anumite perioade”, subliniază DG Energy.
Preţurile la energia electrică au crescut în România de la începutul anului 2017, iar pe final de iarnă pe piaţa spot de la Bucureşti s-au înregistrat niveluri istorice, de 600 de lei MWh, în condiţiile în care se ajunsese ca pe piaţa spot să fie tranzacţionat jumătate din consumul naţional de energie.
Iată harta preţurilor din Europa, în al treilea trimestru al anului 2017: