După ce a fost iniţial descalificată din cursa pentru preluarea transportatorului de gaze din Grecia, DESFA, la care a participat în consorţiu cu gigantul francez Engie, Transgaz încearcă din nou, cu un alt partener: firma spaniolă Regasificadora del Noroeste.
“Aprobarea asocierii intre SNTGN Transgaz SA si compania Regasificadora del Noroeste S.A. din Spania in vederea participarii in etapa a doua a procesului de achizitie a participatiei de 66% in cadrul DESFA si a stabilirii modalitatii de Organizare si functionare a asocierii si imputernicirea domnului Ion Sterian – Director General, pentru negocierea si semnarea documentelor aferente asocierii”.
Aceasta este una dintre hotărârile supuse aprobării Adunării Generale a Acţionarilor Transgaz, care va avea loc în data de 18 ianuarie.
Regasificadora del Noroeste este o companie care se ocupă cu stocarea gazului lichefiat în zona de nord-est a Spaniei. Este o companie privată, deţinută în proporţie de 51% de Grupo Tojeiro, la rândul său o afacere de familie. Regasificadora del Noroeste are active de 235 de milioane de euro şi a raportat pentru anul trecut un profit net de 14 milioane de euro. În afara de Spania, compania mai este prezentă şi în Franţa, Malta, Mozambic, Kuweit şi Columbia.
Consorţiul format din compania românească Transgaz şi firma franceză GrTGAS, parte a gigantului francez Engie, a fost eliminat din competiţia pentru achiziţionarea pachetului majoritar de la acţiuni al DESFA, operatorul naţional al sistemului de transport al gazelor din Grecia, scos la vânzare de statul grec.
Consultanţii angajaţi pentru privatizarea DESFA au respins oferta depusă de consorţiul Transgaz-GrTGAS pe motiv că s-ar încălca legislaţia europeană în materie de energie. Astfel, cele două companii sunt operatori certificaţi ai reţelelor de gaze naturale, dar se socoteşte că ar fi şi proprietary.
Şase consorţii au depus oferte pentru achiziţionarea pachertului majoritar de acţiuni la DESFA, Acestea sunt:
- Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited (Marea Britanie)
- Snam S.p.A./ Enagás Internacional S.L.U./ Fluxys S.A./ Enagas/ N.V. Nederlandse Gasunie (Italia, Belgia, Spania, Olanda).
- Transgaz S.A. / GRTgaz S.A. (Romania, Franţa)
- Regasificadora del Noroeste S.A. (Spania)
- Integrated Utility Services Inc. (INTUS) (Statele Unite)
- Powerglobe LLC (Qatar).
Statul grec scoate la vânzare 66% din DESFA şi se aşteaptă să primească cel puţin 400 de milioane de euro pe acest pachet. Jumătate din suma care va fi obşinută de statul elen va ajunge la buget, iar cealaltă jumătate va fi investită în compania petrolieră naţională a Greciei, Hellenic Petroleum. Privatizarea DESFA face parte din pachetul de reforme şi de vânzări de active promis de statul elen, în schimbul pachetului de asistenţă financiară al creditorilor internaţionali.
Oficialii Transgaz au anunţat încă de anul trecut intenţia de a participa la procesul de privatizare al DESFA.