Deputatul PNL Virgil Popescu, vicepreședintele Comisiei de Industrie și Servicii, spune că adevăratul motiv al opririi reactorului 2 al Centralei de la Cernavodă este o defecţiune la sistemul de încărcare a combustibilului nuclear, şi acuză Nuclearelectrica că „a minţit public”.
„În data de 7 decembrie a.c. societatea Nuclearelectrica a mințit public, anunțând o ‘oprire proactivă’ a unității 2 de la Centrala de la Cernavodă ca urmare a unor lucrări de mentenanță planificate și preventive. Adevăratul motiv al opririi centralei a fost cauzat de defectarea mașinii de încărcare și descărcare a combustibilului nuclear (MID), oprirea fiind una forțată, și nu proactive”, spune Popescu.
„PNL cere premierului Mihai Tudose demiterea imediată a ministrului Energiei, Toma Petcu și a directorului general provizoriu al Nuclearelectrica pentru incompetența și iresponsabilitatea prin care au ales să gestioneze un incident operațional fără riscuri majore, alegând inclusiv a minți public în loc să spună adevărul. PNL cere, de asemenea, Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) să informeze corect asupra situației și să precizeze public dacă au autorizat numirea lui Cozmin Ghiță la conducerea Nuclearelectrica, o persoană fără nici un fel de experiență managerială”, mai arată deputatul PNL.
Nuclearelectrica a decis să oprească reactorul 2 al centralei nucleare de la Cernavodă, începând de joi, pentru lucrări preventive de verificare şi control, în vederea îmbunătăţirii fiabilităţii sistemelor pe perioada iernii, se arată într-un comunicat al companiei emis miercuri.
„Societatea Naţională Nuclearelectrica SA anunţă că a adoptat proactiv decizia de a opri programat şi controlat Unitatea 2 CNE Cernavodă în seara zilei de 07.12.2017 în scopul efectuării unor lucrări preventive de verificare şi control şi eventual intervenţii punctuale asupra sistemelor Unităţii 2, în vederea îmbunătăţirii fiabilităţii sistemelor pe perioada de iarnă, în conformitate cu programul de mentenanţă preventivă”, potrivit comunicatului.
Oficialii companiei au arătat că, potrivit standardelor de securitate nucleară, astfel de intervenţii proactive şi controlate se pot efectua numai cu reactorul în stare oprită. Efectuarea verificării şi intervenţiilor punctuale nu va avea niciun impact advers asupra securităţii nucleare, a personalului de exploatare, populaţiei sau mediului înconjurător.
Repornirea unităţii şi resincronizarea la Sistemul Energetic Naţional vor avea loc după efectuarea şi finalizarea testelor şi eventualelor intervenţii care se impun în astfel de situaţii, în conformitate cu procedurile centralei, mai menţionează reprezentanţii producătorului de energie. Nuclearelectrica este operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, care, cu cele două reactoare de câte 700 de MW, asigură circa 20% din producţia naţională de electricitate.
Am cerut o poziţie oficială a Ministerului Energiei în această chestiune, pe care o vom publica atunci când ne va fi oferită.