Electrica SA, unul dintre cei mai mari furnizori şi distribuitori de energie electrică, privatizat prin bursa, dar la care statul a rămas cel mai mare actioner se judecă, tot cu statul, pe tema unor dobânzi şi penalităţi aferente unor datorii mai vechi. Statul a e executat-o silit, iar compania a ajuns să formuleze o plângere împotriva statului chiar la CEDO, după ce a epuizat toate căile dr atac din România.
Informaţia referitoare la plângea care a ajuns la Curtea Europeană a Drepturilor Omului apare în raportul financiar al Electrica SA, cu datele pentru primele nouă luni ale anului.
Iată, detaliat, ce scrie Electrica în raport:
“In mai 2017, dupa revizuirea fisei fiscale a Societatii, autoritatile fiscale au emis un titlu executoriu pentru dobanzi si penalitati suplimentare in suma de 39.248 mii RON in urma unor alocari ale platilor efectuate in perioadele anterioare. Societatea a inaintat o contestatie administrativa autoritatilor fiscale impotriva titlului executoriu si a inceput de asemenea o actiune judiciara pentru suspendarea executarii silite pana la solutionarea contestatiei mentionate mai sus.
Aceste dobanzi si penalitati suplimentare se refera la titlurile executorii primite de Societate in anii anteriori in suma de 73.460 mii RON si care au fost executate silit in anul 2016. Deoarece Societatea a epuizat toate caile legale de atac in Romania pentru anularea acestor titluri executorii, in mai 2017 a formulat o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului in acest scop.
Intrucat exista incertitudini cu privire la rezultatul acestor actiuni legale, Grupul a recunoscut un provision in suma de 12.200 mii RON in informatiile financiare interimare consolidate simplificate,suma care reprezinta cea mai buna estimare a conducerii”.
Am solicitat lămuriri companiei şi le vom publica imediat ce le vom primi.
În primele 9 luni ale anului 2017, Grupul Electrica a distribuit şi a furnizat o cantitate de 7,4 TWh (în scădere cu 8,7% faţă de perioada similară din 2016). Electrica Furnizare este lider pe piaţa reglementată, cu o cotă de 40,02%, în timp ce pe piaţa concurenţială deţine o cotă de 12,03% în 2017, conform raportului ANRE din iulie 2017.
Grupul Electrica este lider pe piaţa de distribuţie şi furnizare a energiei electrice din România, precum şi unul dintre cei mai importanţi jucători din sectorul serviciilor energetice. Cu aproximativ 10.000 de angajaţi, Grupul Electrica oferă servicii la peste 3,6 milioane de clienţi şi are o arie de cuprindere naţională – cu organizare în trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord şi pe cuprinsul întregii ţări pentru furnizarea energiei electrice şi pentru întreţinere şi servicii energetice. Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.