Producătorul de energie Nuclearelectrica (simbol bursier SNN), care operează centrala nucleară din Cernavodă, a realizat în primele nouă luni ale acestui un profit net de 225,28 milioane lei, în creştere cu 120% faţă de perioada similară a anului trecut, când a raportat un rezultat net de 102,39 milioane lei, arată datele neauditate transmise luni Bursei de Valori Bucureşti (BVB), citate de News.ro.
Veniturile din exploatare s-au ridicat în perioada menţionată la 1,4 miliarde lei, fiind cu 17% în creştere faţă de primele nouă luni ale anului trecut (1,19 miliarde lei).
Producţia de energie a crescut cu 2,3%, la 7.760 GWh, de la 7.589 GWh, la sfârşitul lunii septembrie 2016.
Valoarea totală a programului de investiţii al SNN pentru anul 2017 este de 231,59 milioane lei, fără componenta alocată plăţii serviciului datoriei, aferentă împrumuturilor pe termen lung.
La sfârşitul lunii septembrie, compania realizase aproape 27% din suma propusă, respectiv 61,8 milioane lei.
”Ca şi în anii anteriori, ponderea cea mai mare în programul de investitii o au investiţiile pe termen lung (în curs de execuţie). Acest fapt se datorează necesităţii de modernizare/înlocuire a unor sisteme, din considerente de natură economică – reduceri de consumuri specifice, îmbunătăţirea unor parametri caracteristici proceselor deservite cu impact pozitiv asupra eficienţei, sau din considerente de natură legală – necesitatea implementării unor îmbunătăţiri asociate securităţii nucleare, protecţiei mediului şi securităţii muncii reprezentând cerinţe imperative venite din partea autorităţilor de reglementare din domeniul în cauză (de exemplu CNCAN şi Ministerul Mediului)”, se mai arată în raportul companiei.
Oficialii SNN spun că în analiza gradului valoric trebuie luat în considerare faptul că acesta poate diferi de gradul de realizare fizic.
”Astfel, dacă un proiect de investiţii a fost finalizat cu succes, gradul de realizare fizic este de 100% însă gradul de ‘realizare’ valoric poate fi subunitar, respectiv mai mic de 100%, dacă proiectul a fost implementat la un cost mai mic decât sumele bugetate; aceste economii reprezintă beneficii pentru societate, deoarece aceleaşi rezultate se obţin cu resurse mai mici”, se menţionează în raport.
Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.
Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participaţie de 82,49%.
Compania are o capitalizare de 2,3 miliarde lei.