Declaraţie şocantă a directorului comercial al Complexului Energetic Oltenia: Iarna trecută, când preţul energiei pe piaţa spot era la maxime istorice, compania căuta să vândă curent ieftin, pe termen lung, dar nu a venit nimeni să cumpere.
“Deşi în PZU erau preţuri de 700 de lei pe MWh în timpul iernii, noi am scos frecvent la vânzare prin contracte pe termen lung, pe un an, energie la 165 de lei pe MWh şi nu am găsit cumpărător. Cu toată explozia de preţuri din acest an, preţul mediu obţinut în acest an de CE Oltenia pe OPCOM este sub 180 de lei. Pe PZU, CE Oltenia a vândut în primele nouă luni ale anului sub 20%, cu o medie de 240 de lei, iar 5,5% pe piaţa de echilibrare. În acest moment, majoritatea energiei este vândută în contracte pe termen lung şi pe PZU am livrat 5% în ultimele luni. Acum funcţionăm cu 7 grupuri în permanenţă şi maxim 5% în PZU”, a declarant directorul commercial al CE Oltenia, Ilie, citat de Agerpres.
Oficialii CE Oltenia au adăugat că producătorul pe care îl reprezintă nu a cerut niciodată pe PZU un preţ mai mare de 300 de lei în acest an, deci nu a speculat condiţiile din piaţă.
În ceea ce priveşte stocurile, Complexul Energetic Oltenia poate acoperi vârful de consum de electricitate în această iarnă, însă aceasta depinde de nivelul cererii, întrucât există mari probleme cu transportul cărbunelui din cariere la termocentrale.
‘Încă din 2016 am constatat că avem mari probleme cu transportul cărbunelui de la cariere la termocentrale. Veneam după patru ani de preţuri foarte mici pe toate pieţele, nu aveam asigurat nici măcar 10% din cât ne trebuia să ţinem în exploatare toate grupurile energetice pe care le aveam ca să efectuăm lucrările de mentenanţă pentru a le avea disponibile la capacitate maximă. Am fost de trei ori la Ministerul Transporturilor, cu secretarul de stat de la Ministerul Energiei, să găsim modalităţi de a creşte numărul de navete care pot fi transportate pe calea ferată. A fost imposibil să găsim soluţii pentru a creşte cantitatea de cărbune astfel încât să menţinem stocul pe care îl aveam deja format în septembrie-octombrie, pentru că la producţia şi la cererea de energie care a început să fie din octombrie 2016 nu am făcut faţă să menţinem acele stocuri’, a precizat Ionel Ilie
Potrivit acestuia, stocurile actuale obligatorii pentru iarna viitoare sunt constituite aproape în totalitate: miercuri existau stocuri de 1,4 milioane de tone, cu targetul de 1,5 milioane de tone pentru 15 noiembrie.
Complexul Energetic Oltenia administrează minele de lignit din Oltenia şi termocentralele Turceni, Rovinari şi Işalniţa.