Asociaţia companiilor de utilităţi din Germania alege consorţiul condus de GE în vederea livrării unei soluţii flexibile pentru o centrală electrică; contractele pentru proiect vor depăşi 300 milioane euro în total
- Centrala electrică Mittelsbüren se confruntă cu provocări legate de alimentarea reţelei odată cu introducerea unei cantităţi mai mari de energie eoliană în mixul energetic
- Tehnologia cu ciclu combinat 109FB şi serviciile GE au fost alese pentru proiect
BREMEN, GERMANIA—01 aprilie, 2011—O asociaţie formată din patru companii de utilităţi germane a ales tehnologia avansată cu ciclu combinat 109FB de la GE (NYSE: GE) care le va permite să răspundă cerinţelor de eficienţă şi funcţionare flexibilă ale noii centrale electrice Mittelsbüren aflată lângă Bremen, Germania.
Gemeinschaftskraftwerk Bremen GmbH & Co., formată din companiile de utilităţi germane swb, Deutsche Bahn Energia, TOBI şi Mainova, a fost recent înfiinţată în vederea construirii şi punerii în funcţiune a centralei electrice Mittelsbüren.
GE şi Cobra Instalaciones y Servicios S.A., partenerul său din cadrul consorţiului, au semnat contracte de echipamente şi service pentru proiect, a căror valoare totală depăşeşte 300 milioane euro. Proiectul este menit să ajute Gemeinschaftskraftwerk Bremen la soluţionarea problemelor cu care se confruntă reţeaua germană de energie electrică datorită creşterii ponderii energiei eoliene în mixul energetic al ţării.
Prin promovarea unei politici energetice de succes, Germania a devenit lider mondial în producţia de energie eoliană, ceea ce a dus la integrarea unui număr mare de turbine eoliene în reţeaua naţională de electricitate. Energia eoliană este o sursă cu producţie intermitentă, prin urmare producătorii de energie se confruntă în prezent cu noi provocări. În cazul unei producţii de energie fluctuante, este nevoie de echipamente care să se poată adapta schimbărilor intermitente.
Tehnologia cu ciclu combinat flexibilă şi eficientă pentru turbine cu gaz poate juca un rol important în echilibrarea mixului energetic necesar alimentării sigure cu electricitate provenită din diverse surse, inclusiv din cele de energie regenerabilă. „Am evaluat toate opţiunile şi am ajuns la concluzia că, pentru reţeaua noastră care cuprinde numeroase surse de energie regenerabilă, centrala cu ciclu combinat 109FB de la GE este cea mai potrivită alegere, datorită costurilor financiare generale,” a declarat Matthias Schaup, directorul departamentului de proiect al swb Erzeugung. „Noua centrală va fi concepută astfel încât să contribuie la asigurarea unei surse sigure de energie, cu o eficienţă ridicată.” swb a demarat proiectul în 2009 şi este responsabilă de gestionarea acestuia.
Noua centrală electrică urmează să furnizeze peste 440 megawaţi de electricitate pentru regiunea de nord a Germaniei, unde va fi dată în funcţiune în 2013. Dintre aceştia, 165 megawaţi vor acoperi necesarul energetic al Deutsche Bahn, operatorul feroviar naţional al Germaniei. În cadrul proiectului se furnizează o turbină cu gaz 9FB, o turbină cu abur 109-A17, un generator 450H, un generator pe bază de abur cu recuperarea energiei termice, un sistem de control distribuit Mark* VIe, cursuri de instruire pentru client şi punerea în funcţiune a centralei.
Cobra Instalaciones y Servicios S.A., partenerul GE în cadrul consorţiului, va fi responsabilă de echipamentele auxiliare, de lucrările civile şi de construcţie.
În plus, GE a încheiat şi un acord de servicii contractuale (CSA) cu clientul. Acest acord va contribui la asigurarea garanţiilor de bună execuţie, a unor costurilor de întreţinere previzibile şi a accesului la cele mai noi tehnologii GE şi la experienţa globală a companiei. Acordurile CSA încheiate de GE sunt structurate astfel încât să ajute operatorii de centrale electrice să îmbunătăţească performanţele pe termen lung ale echipamentelor instalate, lucru care le poate aduce un avantaj competitiv într-un sector al producţiei de energiei care devine tot mai complex.
„Cea mai recentă centrală cu ciclu combinat 109FB de la GE permite o pornire mai rapidă, generează mai puţine emisii la pornire, are un consum mai scăzut de combustibil în timpul funcţionării progresive până la atingerea capacităţii maxime şi pe durata întreruperilor prelungite, asigurând astfel clienţilor noştri un profil de funcţionare mai flexibil,” a declarat Ricardo Cordoba, preşedinte GE Energy pentru Europa Occidentală şi Africa de Nord. „GE ocupă primul loc în acest domeniu datorită faptului că oferă cea mai flexibilă şi fiabilă centrală electrică cu ciclu combinat din clasa sa în prezent.”
Turbina 9FB, adică nucleul centralei electrice cu ciclu combinat 109FB, este cea mai avansată turbină cu gaz de 50 Hz cu sistem de răcire cu aer produsă de GE. Primele unităţi 9FB au intrat în funcţiune în scopuri comerciale în 2006 şi peste 50 de astfel de turbine sunt funcţionale sau au fost comandate în prezent în întreaga lume. În cazul funcţionării cu ciclu combinat, modelul 9FB poate atinge o eficienţă de 59% la capacitatea de bază, devenind astfel cea mai eficientă instalaţie din clasa sa. Modelul 9FB face parte din familia GE de turbine cu gaz de clasa F. Peste 1.000 de turbine de clasă F sunt în funcţiune în întreaga lume, acestea însumând 33 milioane de ore de exploatare.
Centrala Mittelsbüren va fi prevăzută cu sistemul avansat de combustie DLN 2.6+ de la GE, care va permite menţinerea performanţei privind emisiile de noxe şi CO la un nivel scăzut, situat sub 40%, determinând şi creşterea disponibilităţii prin îmbunătăţirea intervalelor de inspecţie a sistemului de combustie.
Turbina cu abur 109A-17 produsă de GE pentru acest proiect are o structură compactă, cu densitate energetică ridicată, datorită căreia GE a reuşit să furnizeze o centrală electrică adaptată amplasamentului existent al swb. În plus, turbina cu gaz prezintă câteva modernizări tehnologice care contribuie la creşterea eficienţei generale a centralei.
Proiectul Mittelsbüren va cuprinde şi sistemul de control al centralei Mark* Vle de la GE. Această tehnologie oferă o mai bună flexibilitate operaţională şi niveluri mai înalte de performanţă, păstrând în acelaşi timp un grad ridicat de protecţie a echipamentelor.
GE are o prezenţă puternică în Germania şi este deosebit de activă în domenii precum producţia de energie mai curată, sănătate, aviatică şi cercetare. Unul dintre cele cinci centre globale de cercetare ale companiei, GE Global Research Europe, îşi are sediul în Garching, lângă Munchen. Printre amplasamentele GE Energy din Germania care promovează inovaţia se numără şi noul Centru tehnologic pentru energie eoliană offshore din Hamburg şi Centrul european pentru surse regenerabile din Salzbergen, Saxonia Inferioară. GE este unul dintre cei mai atractivi angajatori din Germania, asigurând peste 7.000 de locuri de muncă.
*Marcă înregistrată a General Electric Company
Despre GE
GE (NYSE: GE) este o companie activă în domeniile tehnologiei avansate, serviciilor şi financiar, răspunzând celor mai dure provocări la nivel mondial. Dedicată inovării în energie, în domeniul medical, în transporturi şi infrastructură, GE este prezentă în peste 100 de ţări şi are aproximativ 300.000 de angajaţi în întreaga lume. Pentru informaţii suplimentare, vizitaţi pagina web a companiei la adresa www.ge.com.
GE deserveşte sectorul energetic prin dezvoltarea şi instalarea unor tehnologii care contribuie la folosirea mai eficientă a resurselor naturale. Cu cei peste 90.000 de angajaţi la nivel global şi venituri de 38 miliarde USD în 2010, GE Energy www.ge.com/energy este unul dintre cei mai mari furnizori de tehnologii de producere a energiei şi de alimentare cu energie din lume. Diviziile care formează GE Energy—GE Power & Water, GE Energy Services şi GE Oil & Gas—conlucrează pentru a furniza soluţii integrate de produse şi servicii în toate sectoarele industriei energetice precum cel al cărbunelui, petrolului, gazelor naturale şi al energiei nucleare, dar şi pe segmentul resurselor regenerabile cum ar fi energia hidroelectrică, eoliană, solară, biogazul şi alti combustibili alternativi.