Oficialul bulgar a precizat că firma Bulgartransgaz a realizat un studiu de fezabilitate cu privire la secţiunea de pe teritoriul Bulgariei a interconectorului de gaze naturale Turcia-Bulgaria.
„Acest studiu a fost trimis părţii turce şi se aşteaptă răspunsul cu privire la poziţia BOTAS”, a spus Nadezhda Neynsky.
„Făcând parte din coridorul sudic, acest proiect este crucial pentru securitatea şi diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare cu gaze naturale spre şi prin Bulgaria şi regiunea Europei de Sud-Est. Interconectorul de gaze naturale Turcia-Bulgaria poate oferi acces la toate puncte şi sursele de intrare actuale din Turcia, precum şi la cele din viitor”, a adăugat Neynsky.
Ambasadorul a afirmat că Bulgaria are ambiţia de a deveni un hub de gaze naturale în regiune prin construcţia, împreună cu Comisia Europeană, a unui centru de distribuţie a gazelor denumit „Balkan”. Gazele naturale care ar urma să ajungă la acest centru de distribuţie ar urma să provină din Azerbaidjan, România, din platoul continental al Mării negre şi Rusia.
Nadezhda Neynsky a apreciat că ar putea fi luate în considerare şi alte puncte de intrare din Turcia, ceea ce înseamnă că ar putea fi inclus şi proiectul gazoductului TurkStream, destinat să transporte gaze naturale din Rusia în sudul şi sud-estul Europei, prin Turcia.