Licitaţia pe Piaţa pentru Serviciul Universal de pe bursa de energie OPCOM, unde se fac tranzacţii cu electricitate pentru consumatorii casnici, ar putea fi din nou suspendată, întrucât ofertele nu acoperă cererea la vârf de consum, a declarat, joi, Victor Ionescu, directorul general al OPCOM, la conferinţa „Energia în priză”, organizată de ziarul Bursa.
El a fost întrebat de jurnalişti dacă există riscul ca licitaţia pentru trimestrul IV vizând energia destinată consumatorilor casnici să fie suspendată din nou, în condiţiile în care oferta nu acoperă cererea, la fel cum s-a întâmplat în trimestrul al treilea.
„Regulamentul este foarte clar: sigur că există riscul ca această licitaţie să nu se deruleze, în condiţiile în care ofertele nu acoperă cererea şi sunt prevăzute în regulament limitele care ar putea conduce la această situaţie”, a răspuns Ionescu.
Potrivit acestuia, oferta nu acoperă cererea pe un anumit profil, respectiv în vârful de consum.
„Situaţia pe care o amintiţi se referă doar la un anumit profil. Pentru un anumit profil, pe vârf, există situaţia că oferta nu acoperă cererea. Evident că există şi acest risc (de suspendare a licitaţiei – n. r.), cum s-a întâmplat pentru trimestrul III. Pentru celelalte profile, ofertele indicative acoperă cererea în acest moment”, a precizat directorul general al bursei de energie.
Ionescu a adăugat că OPCOM poartă o corespondenţă cu ANRE în acest sens: „Am comunicat la ANRE constatările noastre şi aşteptăm un răspuns”.
Piaţa Centralizată pentru Serviciul Universal este platforma de unde furnizorii de ultimă instanţă, adică cei tradiţionali, cumpără energia pentru consumatorii casnici, prin licitaţii trimestriale, cu preţuri minime şi maxime stabilite de ANRE. Dacă nu pot achiziţiona energia de aici, ei vor trebui să o cumpere de pe alte pieţe, la preţuri care nu mai sunt stabilite de reglementator.
În iunie, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis suspendarea, în trimestrul trei, a licitaţiilor pentru energia destinată consumatorilor casnici, întrucât există creşteri anormal de mari pe pieţele de energie.
„Am luat decizia excepţională de a suspenda, timp de un trimestru, licitaţia pentru energia destinată consumatorului casnic, acea piaţă pentru serviciul universal, pentru că, pe de o parte nu aveam condiţiile tehnice necesare pentru ca licitaţia să aibă loc şi, pe de altă parte, pentru că simţeam evoluţii ale preţurilor în pieţele de energie şi în special în piaţa zilei următoare (PZU) creşteri anormal de mari”, a explicat Calotă.
Oficialul ANRE a arătat că această decizie a fost luată pentru a preveni o creştere puternică a facturii consumatorilor.
Dacă licitaţia pentru PCSU va fi anulată şi de această data, există riscul unei creşteri suplimentare a preţurilor la energie pentru consumatorii casnici care încă nu au trecut pe piaţa concurenţială, adică marea majoritate a consumatorilor, asta pentru că Furnizorii de Ultimă Instanţă vor fi obligaţi să cumpere energie de pe alte pieţe, inclusiv de pe Piaţa Pentru Ziua Următoare (PZU, piaţa spot), la preţuri care ar putea fi mai mari.
Interesant este că producătorii nu vin cu oferte în ciuda faptului că preţurile sunt destul de bune pentru ei. Anul trecut, pentru energia vândută în vârf în ultimul trimestru al anului, licitaţia pe PCSU s-a încheiat la un preţ de 200 de lei MWh. Acum, preţul maxim cu care se poate câştiga licitaţia este de 280 de lei MWh, deci cu 40% mai mari. Şi totuşi, din câte se pare, producătorii preferă să nu vină pe această piaţă, nici la aceste preţuri.