Grupul Electrica, distribuitorul şi furnizorul de energie la care statul are cea mai mare participaţie, a fost la un pas de a înregistra pierdere în primul semstru al anului, din cauza costurilor mai mari cu achiziţia de energie electrică, generate de creşterea preţurilor de pe bursa de energie, care au atins recorduri absolute în iarnă.
Grupul Electrica, care asigură distribuţia şi furnizarea în regim reglementat în trei dintre cele opt zone de distribuţia din România a raportat o scădere a profitului de 97% în primele şase luni ale anului, până la 8,16 milioane de lei, potrivit raportului trimis de companie către Bursa de Valori Bucureşti.
Principalul motiv: a fost obligată să cumpere energie electrică pentru clienţii săi la preţuri mai mari, în condiţiile în care preţurile de pe piaţă au explodat, iar asta a produs cheltuieli suplimentare de 200 de milioane de lei
“În perioada de şase luni încheiată la 30 iunie 2017, cheltuiala cu energia electrică achiziţionată a crescut cu 200 milioane RON, sau 15%, la 1.531 milioane RON, de la 1.332 milioane RON în perioada de şase luni încheiată la 30 iunie 2016. Această creştere s-a datorat în principal creşterii costului cu energia achiziţionată pentru furnizare şi echilibrare cu 146 milioane RON sau 15,7%, la 1.077 milioane RON în primele şase luni din 2017, de la 931 milioane RON în aceeaşi perioadă din 2016, întrucât s-au înregistrat dezechilibre majore pe piaţa de echilibrare in primul semestru din 2017”, scrie în raportul Electrica.
“Cel mai semnificativ impact este generat de creşterea cu 21% a preţului de achiziţie al energiei la Electrica Furnizare. În perioada de şase luni încheiată la 30 iunie 2017, costul energiei electrice achiziţionate pentru acoperirea pierderilor de reţea a crescut cu 71 milioane RON, sau 29%, la 313 milioane RON, de la 242 milioane RON în perioada de şase luni încheiată la 30 iunie 2016. Această variaţie a fost determinată de efectul negativ al preţurilor, în sumă de 68 milioane RON (în urma creşterii preţului cu 23%-31% la operatorii de distribuţie în urma turbulenţelor din lunile ianuarie şi februarie), şi de creşterea cu 1,2% a cantităţii de energie electrică achiziţionată pentru acoperirea pierderilor de reţea, ce are un efect de 3 milioane RON”, mai scrie în raport.
“Primul trimestru al anului a fost impactat de creşterea accelerată a preţurilor de achiziţie a electricităţii, respectiv cu 78% pe Piaţa Zilei Următoare şi aproximativ cu 38% pe Piaţa de Echilibrare comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016. Ulterior, unii furnizori/ traderi de energie au intrat în insolvenţă/ faliment şi mai multe contracte de energie au încetat unilateral, amplificând astfel efectul de creştere a preţurilor”, explică Electrica.
Aşadar, compania a fost obligată să cumpere curent scump de PZU, acolo unde, în acest an, s-au înregistrat cele mai mari preţuri de când a apărut această piaţă, culminând cu un 600 de lei/MWh, în iarnă.
Ca şi ceilalţi mari frunizori de ultimă instanţă, compania şi-a recuperat ulterior mare parte din această cheltuială, dat fiind că, începând cu data de 1 iulie, ANRE a decis o creştere a facturilor la electrictatea livrată consumatorilor în regim reglementat de circa 8% la nivel naţional. În cazul Electrica, ANRE a fost de acord cu o creştere a tarifelor CPC (90% din factura consumatorului final) de circa 10% pentru Transilvania Sud şi Muntenia Nord, şi o scădere de 5,1% pentru Transilvania Sud.
Citeşte şi:
Preţul energiei electrice a crescut pe bursă cu aproape 20% în doar o lună. Zile în şir, în România s-a vândut cel mai scump curent din Europa
Preţurile pe PZU au crescut şi după data de 30 iunie, deci, cel puţin până când nu se va putea cumpăra energie de pe piaţa pentru serviciul universal (PCSU), Electrica va avea costuri suplimentare şi în al doilea semestru al acestui an, care vor fi recunoscute ulterior în facturi, care cel mai probabil vor creşte începând cu data de 1 ianuarie 2018.