Guevrnul intenţionează să listeze pe piaţa de capital, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, prin vânzarea iniţială a 10% din acţiuni. În baza unei evaluări grosiere, ar putea primi cel puţin 1,7 miliarde de lei pe doar 10% din companie.
Autorităţile vor să listeze 10% din Hidroelectrica într-o primă fază, iar apoi încă 5%, dar pentru a se demara procesul sunt aşteptate concluziile consorţiului de listare, a declarat, vineri, ministrul Energiei, Toma Petcu, într-o conferinţă de presă.
„Vom adopta cât de curând o Hotărâre de Guvern prin care vom modifica un singur lucru: procentul de listare. Nu vom modifica metoda, se va modifica doar procentul de listare, în sensul că de la 15%, cât doreşte să listeze statul român, dorim doar 10%, pentru a vedea cum funcţionează în piaţă, cum se manifestă în piaţă Hidroelectrica ca şi companie listată şi să avem posibilitatea la un moment ales de stat să se listeze restul de 5%, pentru a maximiza banii care se iau din această listare. Banii de pe listare vor intra în companie şi ne dorim ca aceste sume să fie folosite doar pe dezvoltare. Ne interesează să vedem dacă putem să dezvoltăm noi capacităţi. Ne interesează dezvoltarea pe termen lung”, a spus Petcu.
El a precizat că se aşteaptă, în acest moment, concluziile consorţiului de listare ca să poată fi demarat IPO-ul.
Nu se ştie încă la ce valoare vor fi oferite acţiunile investitorilor, dat fiind că însă nu s-a făcut o evaluare. Unul dintre puţinele repere ale valorii companiei este evaluarea făcută de Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei.
Potrivit raportului financiar pe primul trimestru al FP, participaţia pe care o deţine fondul la Hidroelectrica este cea mai mare “avere” a sa. Cele 19,94% din acţiunile Hidroelectrica reprezintă 31,7% din valoarea activului net al FP.
Fondul evaluează acest pachet la 3,38 miliarde de lei, potrivit propriei metodologii. La această valoare, înseamnă că statul ar urma să primească, pentru pachetul de 10% care ar urma să fie oferit investitorilor circa 1,7 miliarde de lei, în baza acestei estimări grosiere. Evident, totul depinde de cum se va face IPO şi dacă vor fi oferite spre vânzare acţiunile existente sau se vor emite acţiuni noi.
Hidroelectrica a înregistrat în primele 5 luni ale anului 2017 un profit brut de 743,7 milioane lei, cu 154,6 milioane lei mai mult faţă de aceeaşi perioada a anului trecut.
Productia la 5 luni 2017 este de aproximativ 6,5 TWh, fata de 7 TWh realizati in aceeasi perioada a anului 2016. Perioada a fost marcata de apelari cu caracter exceptional pe piata de echilibrare, Hidroelectrica fiind un factor de stabilitate al Sistemului Energetic National.
Cifra de afaceri inregistrata la 5 luni 2017 a fost 1,436 miliarde lei, fata de 1,296 miliarde lei in perioada similara a anului trecut, crescand cu 11%.
1 Comment