Companiile care extrag petrol şi gaze vor plăti, pe lângă redevenţe şi impozitul pe profit standard de 16%, şi un impozit suplimentar aplicat pe profiturile din extracţia petrolului şi gazelor. Pentru ce este extras şi utilizat în România impozitul va fi mai mic, iar pentru exporturile de petrol şi gaze va fi mai mare. Precizarea a fost făcută într-un interviu acordat de ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, agenţiei Mediafax.
Iată, integral, răspunul ministrului la întrebarea legată de noul sistem de taxare al producţiei de hidrocarburi.
„Trimestrul II este intervalul de timp în care colegii de la Ministerul Economiei ar trebui să finalizeze proiectul privind modificarea legii redevenţelor şi noi facem parte din colectivul interministerial care lucrează la elaborarea acestui proiect. Intenţia este ca să aducă într-o singură reglementare tot ce este legat de stabilirea şi încasarea de redevenţe, în legătură cu toate resursele naturale, de la exploatări de balast de pe fundul apelor, până la ape minerale şi, de ce nu, mergând până la exploatările petroliere, de gaze natural, miniere etc. Dorim să fie o singură reglementare astfel încât orice întreprinzător dornic de a dezvolta o afacere în acest domeniu să găsească într-o singură lege tot ce este relevant pentru a face un plan de afaceri. Pe de altă parte, în Codul Fiscal vom regăsi un capitol distinct în legătură cu impozitarea profitului realizat în cadrul unor astfel de activităţi pentru că sunt activităţi cu un specific anume, care ar trebui să aducă un impozit suplimentar pe lângă veniturile realizate din impozitarea profiturilor cu caracter general. De aceea, lucrăm ca în Codul Fiscal să fie un capitol privind impozitarea profitului realizat din activităţile de exploatare a resurselor naturale, sistem în cadrul căruia dorim să fie două componente: un nivel de impozitare pentru profitul realizat din exploatarea resurselor naturale exportate ca atare din România şi un alt nivel, care să fie mai mic, stimulativ, pentru impozitarea profitului realizat din exploatarea şi prelucrarea în România a resurselor de acest gen. Împreună cu sistemul de redevenţe va da o imagine completă a modului în care România va impozita exploatarea resurselor naturale” a spus Viorel Ştefan.
Nu este pentru prima dată când, în discuţiile despre noua lege a redevenţelor, apare ideea taxării suplimentare a profiturilor obţinute din sectorul upstream, dar până acum se ştia doar că ce se va exporta va fi taxat suplimentar, Tot Viorel Ştefan declara, acum câteva luni că ar trebui aplicat un impozit de 20%, dar doar pentru profitul din comercializarea în afara ţării a hidrocarburilor extrase în România. „În schema de percepere a redevenţelor vom impune un impozit suplimentar de 20% pe profitul realizat din valorificarea resurselor naturale fără a fi prelucrate în România. Dacă resursa naturală pleacă într-o unitate de procesare în România, nu se va aplica această cotă”, spunea Ştefan în ianuarie.
Potrivit informaţiilor e-nergia.ro, noua legislaţie a redevenţelor ar urma să fie finalizată în luna iunie.