
Compania energetică de stat maghiară MVM a semnat un acord cu grupul sârb Maneks pentru a-și majora participația la cele mai mari companii de construcții energetice din Serbia, la care ajunge să dețină 60%.
Consolidarea prezenței pe piața energetică din Serbia reprezintă una dintre prioritățile Grupului MVM în regiune. Pe lângă un mediu de piață favorabil și privatizările în curs, poziția geografică a Serbiei are o importanță strategică, reprezentând un punct de plecare natural pentru extinderea MVM în Balcani, potrivit presei de specialitate.
Energotehnika Južna Bačka și Elektromontaža Kraljevo sunt lideri în domeniul construcțiilor energetice din Serbia, având zeci de ani de experiență. Grupul MVM a achiziționat o participație minoritară în 2022, creând astfel oportunități de a participa activ la investiții majore în sectorul energetic din regiune, inclusiv reconstrucția centralelor electrice, dezvoltarea energiilor regenerabile și instalarea contoarelor inteligente.
Compania a decis să-și majoreze participația prin exercitarea opțiunii de cumpărare prevăzute în contractul anterior. Tranzacția este așteptată să se finalizeze în trimestrul al treilea al anului 2025.
MVM este din ce în ce mai activă pe piețele externe apropiate de Ungaria.
La începutul acestui an, s-a înregistrat la Registrul Comerţului de la București societatea Joint Venture GECO Power Company – Green Energy Corridor Power Company, societate cu răspundere limitată, cu sediul în România, care va implementa proiectul Coridorul Verde. Asociaţii fondatori ai companiei de proiect sunt Transelectrica, JSC Georgian State Electrosystem, AzerEnerji şi MVM Energy. Coridorul Verde presupune construirea unui cablu submarin de înaltă tensiune în curent continuu, de 1.200 km, care va traversa Marea Neagră și va conecta România și Georgia, apoi va fi prelungit și în Ungaria și Azerbajdan.
La finalul anului trecur, grupul german E.On a anunțat că a ajuns la un acord cu compania ungară MVM pentru vânzarea diviziei de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON din România și a firmei de servicii E.ON Asist Complet. Tranzacția era preconizată să se încheie în prima jumătate a anului 2025, iar valoarea ei nu a fost dezvăluită, dar surse din piață au arătat că este vorba despre 200-210 milioane de euro.
Ulterior, autoritățile de la București au anunțat că tranzacția “va intra pe circuitul complex de avizare, atât la nivel naţional, cât şi european”, care implică o analiză detaliată a respectării normelor de concurenţă, dar și analiza din partea Comisiei pentru examinarea investiţiilor străine directe (CEISD), “instituţie care supraveghează investiţiile strategice pentru a proteja interesele României”.
Avizele nu au fost emise încă.
În Ungaria, MVM controlează aproape toată piața de furnizare și distribuției a gazelor naturale și energiei electrice, fiind o companie strategică. MVM a cumpărat în ultimul deceniu mai multe afaceri în domeniu, inclusiv operațiunile companiei germane E.ON din Ungaria și Cehia
Grupul MVM este a doua cea mai mare companie din Ungaria și ocupă locul șase în Europa Centrală, potrivit propriei descrieri. Cu o prezență activă în 23 de țări, peste 19.000 de angajați și un portofoliu de peste 11 milioane de clienți, atât casnici, cât și corporativi (inclusiv aproape două milioane în Cehia, Slovacia și România), Grupul MVM este un actor important în ecosistemul energetic al regiunii.