
Hidroelectrica, firma de stat care este cel mai mare producător de energie electrică din România, a ieșit în piață să cumpere energie de la alte companii, din nou. Prețul cu care vrea să cumpere este de data asta mai mare decât cel cu care vinde clienților casnici. Cantitatea este însă limitată.
Hidroelectrica a lansat o ofertă de cumpărare de energie electrică prin intermediul Bursei Române de Mărfuri, prin care solicită energie electrică la o putere de 5 MW cu livrare bandă, în tot anul 2026. Volumul pe care Hidroelectrica vrea să îl cumpere din piață este de 43.800 MWh, într-adeavăr infim față de producția anuală de energie al companiei.
Interesant este însă prețul: Hidroelectrica este dispusă să ofere pentru energia cu profil bandă pe care o va cumpăra 550 de lei/MWh, asta în condițiile în care compania are în oferta curentă către clienții casnici din furnizare un preț de 450 de lei/MWh, cu tot cu profilare și dezechilibre, și încă are multe contracte în derulare cu un preț de circa 280 de lei MWh – compania a crescut prețul abia la 1 aprilie, iar durata contractelor este de un an.
Sesiunea de licitație va avea loc pe 15 iulie. Iată mai jos oferta de cumpărare a Hidtroelectrica – nu este prima, după care vom continua
Nu este pentru prima dată când Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie al țării, iese în piață să cumpere energie electrică. Scriam acum trei săptămâni că Hidroelectrica a lansat mai multe oferte de cumpărare de energie electrică, cu perioade neobișnuite de livrare. Asta în condițiile în care compania este asaltată cu mii de cereri, în fiecare zi, de la persoane fizice ce vor să treacă de la actualul furnizor la Hidroelectrica, și momentan nu se știe cât de multă energie va trebui să le livreze acestora, pe lângă celelalte contracte pe care trebuie să le onoreze.
Atunci însă, prețul cu care compania voia să cumpere energie era mai mic: 350 de lei/MWh. Iar Hidroelectrica solicita energie electrică cu livrare doar în intervalul orar 7 dimineața – 6 seara. La o putere de 10 MW și doar între 23 iunie și 30 octombrie 2025, o cantitate totală de 14.410 MWh.
La acel profil de livrare, ofertanții puteau să fie producătorii din fotovoltaic, mai ieftini, care puteau ajuta compania să nu “toace” rezerva din lacuri ziua, în condițiile în care este energie de la soare, produsă de alții, din abundență uneori, pe care să o poată cumpăra și revinde.
În cazul licitației de acum, este vorba despre livrare bandă timp de un an.
Prețul de acum, de 550 de lei/MWh bandă, este mai mare decât cel cu care compania vinde clienților casnici.
Cantitatea este mică și ea se amestecă cu cea produsă ieftin de companie – Hidroelectrica este și cel mai ieftin productor din țară, în termeni de cost – deci la volumele companiei se poate spune că, deocamdată nu sunt probleme, mai ales că, în piața, Hidroelectrica vinde mai scump decât la clienții casnici din portofoliul de furnizare.
Dar, în premieră, compania cumpără mai scump decât vinde unei categorii de clienți, în speță celor casnici.
De ce cumpără energie din piață Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din țară
Răspunsurile scurte pot fi: pentru că nu are suficientă energie disponibilă pentru a-și onora contractele de livrare către clienți în viitor sau ca să poată să păstreze energia proprie ca să o vândă mai scump altă dată.
Presiunea pe Hidroelectrica
Hidroelectrica este nu doar cel mai mare producător de energie electrică din România, dar și furnizorul care, după 1 iulie, are cel mai mic preț al energiei pentru populație, semnificativ sub cel al concurenților mari. Din acest motiv, este asaltată cu cereri de contractare din partea persoanelor fizice care doresc să-și schimbe furnizorul și să treacă la Hidroelectrica. 11.000 de cereri în fiecare zi au fost.
Are suficientă energie pentru oricine vrea, mai ales în acest an secetos?
“La furnizare, este o perioadă în care avem cerere mare. Portalul funcționează foarte bine, nu avem nicun fel de stress, încercăm să luăm cât mai mulți clienți (…) Sunt undeva la 10.000-11.000 de cereri pe zi, este un flux ridicat”, spunea directorul companiei, Karoly Borbely, la o conferință de acum o lună.
Mult mai mult decât anul trecut, de exemplu.
Iar asta se întîmpla înainte de liberalizare, când prețurile erau încă plafonate.
Se poate intui însă că, după ce vor veni, în iulie-august, primele facturi cu prețurile reale care se aplică după 1 iulie, Hidroelectrica va fi tot mai căutată de clienții casnici, în condițiile în care aici prețurile pleacă de la 1,04 lei/kWh, iar la ceilalți furnizori mari se pleacă de la 1,40 lei/kWh.
Prețul energiei active din oferta furnizorului Hidroelectrica pentru clienții casnici este de 0,45 lei/kWh, sau 453 de lei/MWh.
“Cu respect și pentru ceilalți jucători din piață, îmi doresc foarte mult să se echilibreze această piață (de furnizare – n.red) , și toți participanții la piață să aibă clienți, pentru că o competiție ne va ajuta pe toți, și să avem o piață echilibrată în acest sens”, spunea Borbely atunci.
Ulterior, compania transmitea, într-un răspuns către HotNews.ro, că „nu credem ca toți consumatorii casnici vor dori să migreze către Hidroelectrica. Cu siguranță, în cazul unor migrări masive de clienți către Hidroelectrica, pentru atenuarea acestui efect, și ceilalți furnizori își vor reevalua ofertele, în sensul diminuării acestora”.
Compania a spus atunci că nu poate asigura, din producția proprie, consumul tuturor clienților casnici
“Teoretic nu putem furniza energie electrică pentru toți consumatorii casnici din România doar din producție proprie, spre exemplificare în anul 2024 atunci când producția Hidroelectrica a fost de 13.860 GWh, consumatorii casnici finali au consumat 13.907 GWh, conform ANRE. Facem precizarea că sunt suficiente intervale orare în cadrul unui an calendaristic în care producția de energie Hidroelectrica se situează mult sub necesarul clienților casnici.
În același timp fiind un furnizor de energie electrică avem obligația de a avea oferte disponibile și pentru consumatorii industriali (non-casnici), ale căror consumuri sunt mult mai mari decât ale celor casnici și care sunt majoritare în cadrul portofoliului nostru de furnizare. În concluzie, nu putem vehicula un număr maxim de consumatori pentru că acesta depinde, în primul rând, de consumul mediu al acestora”, a transmis compania săptămâna trecută.
Probabil din acest motiv compania a ieșit să cumpere energie din piață. Pentru că ar putea să nu aibă suficientă din propria producție.
Politicienii au acuzat totuși Hidroelectrica că nu a dat un preț și mai mic pentru populație
Fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, acum europarlamentar, a acuzat acum Hidroelectrica (la care statul român deține 80% din acțiuni) de o creștere semnificativă a prețului la energia electrică pentru consumatorii casnici.
„Începând cu 1 iulie 2025, odată cu eliminarea plafonării prețurilor, Hidroelectrica intenționează să majoreze tariful pentru consumatorii casnici de la 280 lei/MWh la 453 lei/MWh. Asta înseamnă o creștere de peste 60%”, a scris fostul ministru pe Facebook, de altfel și cel în mandatul căruia Hidroelectrica a lansat oferta de preț de 0,28 lei/kWh pentru populație.
Compania a menținut acest preț de 0,28 lei trei ani, până la 1 aprilie 2025 (nu 1 iulie așa cum a scris Popescu), moment de la care a crescut prețul energiei active de la 0,28 la 0,45 lei/kWh, acest preț fiind oricum semnificativ sub cel din piață.
„Cifrele spun totul:
Profitul net al Hidroelectrica în 2023 a fost de 6,3 miliarde lei
Profitul net în 2024 (în an cu producție scăzută) a fost de 4,12 miliarde lei
Prețul energiei active în acești ani: între 250 – 280 lei/MWh. Deci compania este deja extrem de profitabilă. Și totuși, în loc să continue pe acest model echilibrat, Hidroelectrica alege acum maximizarea profitului, pe spatele populației”, a scris Popescu, făcând apel la actuala conducere a Ministerului Energiei să intervină în politica de prețuri a companiei.
Cu această ofertă pe care ați văzut-o mai sus, reamintim că firma cumpără energie la un preț mai mare decât o vinde ulterior celor peste 600.000 de clienți casnici din portofoliu.
Apă la minimul ultimilor zeci, energie mai puțină, profit mai mic, dar mai mulți clienți
Hidroelectrica a raportat o producție de energie electrică de doar 2,65 TWh, net, în primele trei luni ale acestui an, în scădere cu 38% față de aceeași perioadă a anului precedent. De asemenea, vânzările de energie electrică au scăzut, în termeni de volum, până la 2,84 TWh, și ele în scădere cu 37% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Financiar, veniturile companiei au scăzut cu 26%, până la 1,86 miliarde de lei. Profitul operațional EBITDA a scăzut la jumătate, până la 867 de milioane de lei. Proftul net a fost, de asemenea, mai redus cu 56%, până la doar 589 de milioane de lei.
„În primul trimestru al anului 2025, producția netă de energie electrică a înregistrat o scădere
semnificativă de aproximativ 38% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, ajungând la 2.654
GWh, cea mai scazuta valoare pentru trimestrul I in ultimii 10 ani.
Acest impact semnificativ este cauzat în principal de condițiile hidrologice deficitare, respectiv o perioadă de secetă hidrologică severă, cu un debit mediu al Dunării în trimestrul I 2025 de doar 4.257 mc/s,în scădere cu aproximativ 40% față de perioada similară a anului 2024″, spunea compania acum aproape trei luni.
La momentul redactării acestei știri, debitul Dunării este de sub 2.000 mc/secundă.