
Exporturile totale ale Rusiei de gaze naturale lichefiate (LNG) au scăzut cu 4,4% față de anul precedent în prima jumătate a anului, ajungând la 15,2 milioane de tone metrice, pe fondul sancțiunilor internaționale impuse Ucrainei, au arătat miercuri datele preliminare ale LSEG, citate de Reuters.
În special, Statele Unite au impus sancțiuni companiilor și navelor legate de noua uzină Arctic LNG 2 a Rusiei din cauza conflictului din Ucraina, înghețând efectiv proiectul din cauza dificultăților întâmpinate de Moscova în a găsi cumpărători. Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că dorește ca Uniunea Europeană să cumpere mai mult LNG din SUA și că va pune la dispoziție o cantitate mai mare de LNG.
Numai în iunie, exporturile totale de LNG ale Rusiei au scăzut cu aceeași rată de 4,4% față de anul precedent, la 2,15 milioane de tone, în timp ce scăderea față de luna mai a fost mai pronunțată, de 15%, de la 2,53 milioane de tone, conform datelor LSEG.
Exporturile rusești de LNG către Europa au scăzut în perioada ianuarie-iunie cu 13% față de anul precedent, ajungând la 7,9 milioane de tone, în timp ce livrările în iunie în această direcție au scăzut cu 14,4%, ajungând la 1,37 milioane de tone, după ce sancțiunile privind transbordarea au intrat în vigoare în martie.
Livrările de LNG pe care maritimă ale Rusiei către Europa au depășit volumele exporturilor prin conducte după ce Moscova și Kievul nu au reușit să își prelungească acordul de tranzit de gaze, care a expirat după 1 ianuarie 2025.
Scad și livrările prin ultima conductă rămasă disponibilă
Livrările medii zilnice de gaze naturale ale Gazprom către Europa prin conducta submarină TurkStream au scăzut cu 18,3% în iunie față de luna precedentă, pe fondul lucrărilor de întreținere a infrastructurii, au arătat miercuri calculele Reuters. Turcia este singura rută de tranzit rămasă pentru gazul rusesc către Europa, după ce Ucraina a ales să nu prelungească un acord de tranzit pe cinci ani cu Moscova, la expirarea acestuia la 1 ianuarie.
Exporturile totale de gaze rusești către Europa au scăzut în perioada ianuarie-iunie la 8,33 miliarde de metri cubi, față de 15,5 miliarde de metri cubi în perioada similară a anului precedent, ținând cont și de livrările prin Ucraina, conform datelor disponibile.
Calculele bazate pe date de la grupul european al transportatorilor de gaze ENTSO-G au arătat că exporturile de gaze rusești prin conducta TurkStream au scăzut la 37,6 milioane de metri cubi pe zi în iunie, față de 46 milioane de metri cubi pe zi în mai.Aceasta a fost, de asemenea, o scădere față de cele 39,5 milioane de metri cubi transportate prin această rută în mai 2024.
Conform calculelor Reuters, livrările de gaze rusești către Europa prin intermediul TurkStream au crescut totuși cu aproximativ 6,8% în prima jumătate a acestui an, față de 7,8 miliarde de metri cubi în aceeași perioadă a anului precedentm când funcționa și tranzitul prin Ucraina.
Gazprom, care nu și-a publicat propriile statistici lunare de la începutul anului 2023, nu a răspuns unei solicitări de comentarii.
Rusia a furnizat aproximativ 63,8 miliarde de metri cubi de gaze către Europa prin diverse rute în 2022, arată datele Gazprom și calculele Reuters. Această cifră a scăzut cu 55,6%, ajungând la 28,3 miliarde de metri cubi în 2023, dar a crescut la aproximativ 32 miliarde de metri cubi în 2024.
La apogeul lor în 2018-2019, fluxurile anuale de gaze rusești către Europa au atins între 175 și 180 de miliarde de metri cubi, mai notează Reuters.