Carburanții s-au ieftinit semnificativ azi în benzinării. Cât costă benzina și motorina azi, 30 iunie

După valul de scumpiri de la jumătatea lunii, benzina și motorina încep să se ieftinească la benzinăriile de lanț din România, ca urmare a scăderii prețurilor internaționale la țiței și carburanți, care fuseseră inflamate în special de conflictul dintre Iran și Israel.

Stația Petrom de pe strada Braşov din Sectorul 6, Bucureşti, monitorizată de noi, afișa în dimineața zilei de 30 iunie un preț al benzinei standard de 7,12 lei pe litru și un preț al motorinei standard de 7,35 lei pe  litru.

Așadar, față de ziua precedentă, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi-dimineață și prețul benzinei și prețul motorinei cu 9 bani pe litru. Mișcarea va fi vizibilă și la celelalte benzinării de lanț din România.

Aceasta este prima ieftinire a carburanților la benzinăriile din România după trei scumpiri succesive de mare apmloare care au avut loc ca urmare a conflictului dintre Israel și Iran și a efectelor acestuia, irmate de o perioadă de stabilitate a prețurilor. De asemenea, este a șaptea modificare de preț din benzinării din această lună.

Ultima scumpire a avut loc pe 21 iunie, atunci când motorina (nu și benzina) s-a scumpit cu 9 bani pe litru. Cu o zi înainte, Petrom a crescut prețul benzinei cu 3 bani pe litru și pe cel al motorinei cu 9 bani pe litru. Cu două zile în urmă, a crescut  prețul benzinei cu 5 bani pe litru, la fel, cel al motorinei tot cu 9 bani pe litru.

Scumpirile dese și de o amploare semnificativă au fost generate de creșterea cotațiilor la țiței și, ulterior, la carburanți, mai ales la motorină, combustibil care a fost mai afectat de războiul din Orientul Mijlociu pentru că impactul cel mai mare al conflictului urma să fie asupra aprovizionării cu țiței greu și cu conținut ridicat de sulf, tipuri de petrol mai potrivite pentru producția de motorină. La asta se adaugă și cererea mai mare pentru motorină și păcură în unele centrale electrice din zonă, în condițiile în care aprovizionarea cu gaze a fost perturbată.

Ulterior însă, cotațiile au început să coboare, ca urmare a evoluțiilor din conflict (dieselul a ajuns spre finalul săptămânii trecute sub 700 de dolari tona de la peste 800, la cotația Platt’s Med luată în calcul la formarea prețurilor pe piața noastră), așa că și prețurile la pompă au urmat traiectoria.

La momentul redactării acestei știri, cotația petrolului Brent, de referință pentru Europa, era de 67 de dolari pe baril, iar cea a benchmarkului american WTI de 65 de dolari, cu 10 dolari pe baril mai jos decât în ziua în care Petrom operase ultima scumpire.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de benzinării, dintre care 393 Petrom și 162 OMV. România consumă anual circa opt milioane de tone de carburanți, preponderent motorină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *