
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, George Sergiu Niculescu, a cerut demararea unei analize pentru a vedea exact modalitatea de formare a preţului la energie electrică şi pentru a determina dacă valoarea de 1,45-1,55 lei/KWh anunţată de furnizori este sustenabilă, scrie Agerpres.
„Eu am avut săptămâna trecută mai multe ieşiri publice pe acest subiect şi am prezentat opiniei publice ce se întâmplă în comparatorul de preţuri, pe care îl avem pus la dispoziţie de către ANRE consumatorilor de energie, cu preţurile care urmează să fie practicate de către furnizori, începând cu data de 1 iulie.
Şi am observat din această analiză că un furnizor are o ofertă de aproximativ 1,02 lei pe kWh (Hidroelectrica-n.red.), iar majoritatea furnizorilor, în funcţie de cota de piaţă, bineînţeles, sunt grupaţi în jurul valorii de 1,45-1,55 de lei. Vreau să vă spun că lucrul acesta m-a determinat să-i rog pe colegii mei din autoritate să demarăm o analiză şi să vedem exact modalitatea de formare a preţului, care este media de achiziţie a acestor furnizori pentru energie electrică, să compunem preţul din toate tarifele pe care trebuie să le pună şi să vedem la ce valoare ajungem, în aşa fel încât să determinăm dacă valoarea de 1,45-1,55 este sustenabilă din punct de vedere al achiziţiei de energie electrică. Am demarat această analiză”, a spus Niculescu la B1 TV.
De asemenea, el a subliniat că ANRE a instituit o obligativitate pentru furnizori să transmită clienţilor informaţii cu privire la ce urmează să se întâmple după dată de 1 iulie.
„Am început şi noi să derulăm o campanie de informare, dar ANRE nu are capacitatea să ajungă la fiecare consumator de energie din România. De aceea am introdus această obligativitate şi pentru furnizori, pentru ca odată ce trimit factura să pună în anexă la factură şi această informare cu privire la preţurile după dată de 1 iulie. Şi când am verificat dacă toţi furnizorii au făcut aceste informări şi au informat consumatorii de energie cu privire la ce urmează să se întâmple după data de 1 iulie, am observat că cel puţin un mare furnizor de energie electrică, în cazul a aproximativ 600.000 de locuri de consum, nu a anunţat la timp şi nu a trimis la timp aceste informări. Aceste informări au fost trimise într-un final, dar mai târziu, până pe dată de 15 iunie”, a explicat preşedintele ANRE.
Acesta a mai afirmat că autoritatea se gândeşte şi la o modalitate de simplificare a facturii, deoarece consumatorii trebuie să înţeleagă exact ce este esenţial în această factură şi toate elementele care, într-adevăr, trebuie să fie trecute în factură, să fie puse într-o anexă.
Cat de prost sa fie ? Dacă energia se vinde cu 0,600 – 0,650 plus tarife ajunge la 1-1,05 lei/mwh chiar nu pricepe ca dezechilibrele si riscul ca prețul sa crească ii poate baga in faliment pe furnizori? Se numește prima de risc si nimeni nu face un contract daca știe ca o sa piardă. HIDROELECTRICA vinde in pierdere.