
Oficialii din domeniul energiei din SUA reevaluează riscul prezentat de dispozitivele fabricate în China, care joacă un rol esențial în infrastructura energiei regenerabile, după ce au fost descoperite echipamente de comunicații neidentificate în interiorul unora dintre acestea, au declarat două persoane familiarizate cu situația, citate de Reuters.
Invertoarele de putere, produse în mare parte în China, sunt utilizate la nivel global pentru a conecta panouri solare și turbine eoliene la rețelele electrice. Acestea se regăsesc și în baterii, pompe de căldură și încărcătoare pentru vehicule electrice.
Deși invertoarele sunt construite pentru a permite accesul de la distanță pentru actualizări și întreținere, companiile de utilități care le folosesc instalează, de obicei, firewall-uri pentru a preveni comunicarea directă înapoi în China.
Totuși, experții americani au descoperit dispozitive de comunicații neautorizate, care nu apăreau în documentația produselor, în unele invertoare solare chineze, analizând echipamentele conectate la rețele pentru identificarea riscurilor de securitate, potrivit celor două persoane.
În ultimele nouă luni, au fost descoperite, de asemenea, dispozitive de comunicații nedocumentate, inclusiv radiouri celulare, în unele baterii provenind de la mai mulți furnizori chinezi, a spus una dintre surse.
Reuters nu a putut determina câte invertoare și baterii au fost analizate.
Componentele neautorizate creează canale suplimentare de comunicare, nedocumentate, care ar putea permite ocolirea firewall-urilor de la distanță, cu consecințe potențial catastrofale, au spus cele două persoane.
Ambele au refuzat să-și dezvăluie identitatea, deoarece nu aveau permisiunea să vorbească cu presa.
„Știm că China consideră valoros să plaseze anumite elemente în infrastructura noastră care ar putea să o perturbe sau să o distrugă”, a declarat Mike Rogers, fost director al Agenției Naționale de Securitate din SUA (NSA).
„Cred că China speră, într-o anumită măsură, că utilizarea pe scară largă a invertoarelor va limita opțiunile Occidentului în gestionarea acestei probleme de securitate.”
Un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei la Washington a spus:
„Ne opunem extinderii nejustificate a conceptului de securitate națională, distorsionării și denigrării realizărilor Chinei în infrastructură.”
Utilizarea acestor dispozitive de comunicații neautorizate pentru a ocoli firewall-urile și a opri invertoarele de la distanță, sau pentru a le modifica setările, ar putea destabiliza rețelele electrice, deteriora infrastructura energetică și provoca pene de curent la scară largă, au avertizat experții.
„Aceasta înseamnă, practic, că există un mod încorporat de a distruge fizic rețeaua electrică”, a declarat una dintre surse.
Cei doi nu au dorit să numească producătorii chinezi ai invertoarelor și bateriilor cu dispozitive suplimentare, nici să spună câte au fost descoperite în total.
Existența acestor dispozitive neautorizate nu a fost raportată anterior. Guvernul SUA nu a recunoscut public aceste descoperiri.
Solicitat pentru comentarii, Departamentul Energiei din SUA (DOE) a declarat că evaluează continuu riscurile asociate tehnologiilor emergente și că există provocări semnificative privind divulgarea și documentarea completă de către producători.
„Chiar dacă această funcționalitate nu are intenții malițioase, este esențial ca achizitorii să înțeleagă pe deplin capacitățile produselor pe care le primesc”, a declarat un purtător de cuvânt.Se lucrează în prezent la acoperirea acestor lacune prin intermediul „Software Bill of Materials” – liste cu toate componentele software – și alte cerințe contractuale.
ECHIPAMENTE DE ÎNCREDERE
Pe măsură ce tensiunile SUA-China cresc, SUA și alte țări reevaluează rolul Chinei în infrastructura strategică din cauza vulnerabilităților potențiale, potrivit a doi foști oficiali guvernamentali.
În februarie, doi senatori americani au introdus “Legea privind decuplarea de dependența bateriilor din țări adversare”, care interzice Departamentului pentru Securitate Internă să cumpere baterii de la unele entități chineze începând cu octombrie 2027.
Proiectul de lege vizează șase companii chineze: CATL, BYD, Envision Energy, EVE Energy, Hithium Energy Storage Technology și Gotion High-tech – despre care SUA afirmă că au legături strânse cu Partidul Comunist Chinez.
Nicio companie nu a răspuns solicitărilor de comentarii.
Companiile de utilități se pregătesc acum pentru interdicții similare aplicate producătorilor chinezi de invertoare, au declarat trei persoane informate.
Unele companii, inclusiv cel mai mare furnizor de electricitate din Florida, Florida Power & Light (FPL), încearcă să minimizeze utilizarea invertoarelor chineze, apelând la alte surse, potrivit a două persoane. FPL nu a răspuns solicitărilor.
DOE a transmis că, odată cu extinderea producției interne, guvernul american colaborează pentru a întări lanțurile de aprovizionare și a integra echipamente de încredere în rețeaua electrică.
IMPLICAȚII CATASTROFALE
Huawei este cel mai mare furnizor mondial de invertoare, cu 29% din livrările globale în 2022, urmată de companiile chineze Sungrow și Ginlong Solis, potrivit firmei de consultanță Wood Mackenzie.
Dezvoltatorul german 1Komma5 a declarat însă că evită invertoarele Huawei din cauza riscurilor de securitate asociate mărcii. „Acum 10 ani, dacă opreai invertoarele chineze, nu s-ar fi întâmplat mare lucru. Dar acum masa critică este mult mai mare”, a spus CEO-ul Philipp Schroeder.„Dominanța Chinei devine o problemă mai mare din cauza creșterii capacității de energie regenerabilă în rețelele occidentale și a probabilității sporite a unei confruntări prelungite cu Occidentul.”
Din 2019, SUA au restricționat accesul Huawei la tehnologia americană, acuzând compania de activități contrare securității naționale – acuzații negate de Huawei. Legile chineze impun companiilor să coopereze cu agențiile de informații, ceea ce oferă guvernului potențial control asupra invertoarelor conectate la rețelele străine, spun experții.
Huawei a părăsit piața americană a invertoarelor în 2019, dar rămâne un furnizor dominant în alte părți ale lumii.
În Europa, controlul chiar și asupra a 3–4 gigawați ar putea provoca perturbări majore ale alimentării cu energie, potrivit experților.
Consiliul European pentru Producția de Energie Solară estimează că peste 200 GW din capacitatea solară europeană sunt legate de invertoare fabricate în China – echivalentul a peste 200 de centrale nucleare.
„Dacă controlezi de la distanță suficient de multe invertoare solare casnice și faci o acțiune rău intenționată simultan, asta poate avea implicații catastrofale pentru rețea”, a spus Uri Sadot, director la SolarEdge (Israel).
DEPENDENȚE STRATEGICE
Alte țări, precum Lituania și Estonia, recunosc amenințările la adresa securității energetice. În noiembrie, guvernul lituanian a adoptat o lege care blochează accesul chinezesc la distanță la instalațiile solare, eoliene și de baterii peste 100 kW.
Ministrul Energiei, Zygimantas Vaičiūnas, a spus că această limitare ar putea fi extinsă și la instalațiile solare rezidențiale.
Șeful serviciului de informații externe din Estonia, Kaupo Rosin, a avertizat că țara sa ar putea fi șantajată de China dacă nu interzice tehnologia chineză în infrastructura critică.
În Marea Britanie, guvernul analizează tehnologiile chineze în sistemul energetic, inclusiv invertoarele – o revizuire care ar urma să se încheie în lunile următoare.
În noiembrie, o dispută comercială între furnizorii Sol-Ark și Deye a dus la dezactivarea invertoarelor solare din SUA și alte țări din China, demonstrând riscul influenței externe asupra alimentării cu energie. Reuters nu a putut determina câte invertoare au fost afectate sau impactul total. DOE a refuzat să comenteze incidentul. Sol-Ark și Deye nu au răspuns solicitărilor.
Sectorul energetic este în urmă față de telecomunicații și semiconductori, unde au fost deja introduse reglementări pentru reducerea dominației Chinei.
Experții în securitate spun că deciziile privind protejarea infrastructurii energetice sunt dictate mai ales de dimensiunea instalațiilor. Sistemele solare casnice sau bateriile sunt adesea sub pragurile unde intervin cerințele de securitate, deși contribuie semnificativ la rețelele occidentale.
NATO a transmis că eforturile Chinei de a controla infrastructura critică a statelor membre – inclusiv invertoarele – sunt în creștere. Trebuie să identificăm dependențele strategice și să luăm măsuri pentru a le reduce”, a declarat un oficial NATO.
sursa: Reuters