Se vede aportul bateriilor de stocare în sistemul energetic, pe fondul producției și consumului reduse

Bateriile de stocare a energiei electrice au depășit pragul de injecție de 100 MW în sistemul energetic național.

111 MW. Acesta era aportul bateriilor de stocare în sistemul energetic în a doua zi de Paști, adică aproape 3% din toată producția de energie electrică a țării, după cum se poate vedea în imaginea alăturată.

Cel mai probabil bateriile descarcă acum masiv în sistem energia acumulată pentru a outea stoca în perioada de radiație solară maximă, în condițiile în care și astăzi este așteptat un consum redus de energie electrică.

Ieri, în prima zi de Paști a fost înregistrat un minim istoric al consumului de energie electrică din rețea, care a coborât până la 2.483 MW.

“România are un mix energetic echilibrat și flexibil, așa cum dovedesc datele de mai jos. Am produs la ora 14:00 doar 272MW în hidrocentrale, 222MW din cărbune, 179MW în centrale pe gaz și 15MW în centralele eoliene. Toate acestea sunt niveluri foarte mici, conform măsurilor pe care le-am luat în comandamentul energetic. Vestea bună este că nu a fost deloc nevoie să reducem producția în unitățile 1 și 2 de la Cernavodă, pe tot parcursul zilei de astăzi acestea livrând peste 1300MW energie în bandă. Ponderea energiei nucleare în total producție a ajuns până aproape de 50%, o altă premieră a acestei zile”, a spus ieri după amiază ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Potrivit datelor Transelectrica de luna trecută, sunt active 13 instalații de stocare a energiei electrice în baterii, cu o putere instalată de 137 MW și o capacitate de circa 270 MWh.

România va avea instalații de stocare a energiei electrice cu o putere de 500 MW la finalul anului, potrivit ultimelor estimări ale oficialilor Transelectrica

„Anul 2024 a fost anul lansării punerii în funcțiune a stocării în România. Am adunat până la finalul anului 2024 instalații de stocare a energiei electrice în baterii care totalizau o putere de 137 MW și o capacitate de 269 MWh. Anul acesta, din ceea ce vedem până în prezent, putem să sperăm că vom depăși 500 de MW ca putere și peste 1.000-1.200 MWh capacitate”, a declarat șeful Dispeceratului Energetic Național (DEN), Virgiliu Ivan, la evenimentul “Ziua Energiei Brașov”, luna trecută.

Ivan a mai spus că, pe baza datelor sale, cele mai multe noi instalații de stocare vor fi puse în funcțiune după jumătatea anului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *