
Restart Energy One, odată unul dintre furnizorii de energie electrică cu cele mai bune oferte, care mai nou este activă în specal în regenerabil, a anunțat piața că a depus cerere de intrare în procedura de concordat preventiv, o etapă premergătoare insolvenței.
Iată ce a transmis compania Bursei de Valori București:
“Restart Energy One SA se confruntă, în prezent, cu o stare temporară de dificultate financiară, determinată în principal de întârzieri în încasarea creanțelor, dificultăți în recepția lucrărilor cu instituții publice și o lipsă temporară de lichidități. Această situație afectează gestionarea fluxurilor de numerar și dorim să o adresăm prompt, pentru a nu influența capacitatea companiei de a-și respecta obligațiile fata de clienti, furnizori, finantatori si investitori in egala masura.
Pentru a depăși acest context dificil, compania a inițiat o cerere pentru procedura de concordat preventiv, alături de specialiști reputabili în domeniu şi în acest moment așteptăm decizia judecătorului sindic.
Concordatul este o soluție legală de restructurare care permite continuarea activității și negocierea unui plan de redresare cu creditorii. Este cea mai rapidă procedură de redresare juridică. Considerăm această măsură esențială pentru redresarea companiei și protejarea intereselor tuturor părților implicate. Restart Energy One SA rămâne angajată în furnizarea de soluții verzi, responsabile și digitalizate pentru clienții săi.
Cererea pentru procedura de concordat preventiv a fost depusa la Tribunalul Timis. Vom reveni cu detalii dupa solutionarea acesteia”.
Anunţul vine la două săptămâni după ce Bursa de la Bucureşti a oprit de la tranzacţionare obligaţiunile companie, în contextul unei operaţiuni desfăşurată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţii, în folos propriu şi spălare a banilor.
Pe 2 aprilie Restart Energy a anunţat la bvb.ro că : „Dorim să precizăm că Restart Energy One SA nu are cunoştinţă să fie implicată într-o investigaţie sau cercetare oficială a DIICOT. Societatea îşi desfăşoară operaţiunile zilnice în mod normal. Compania recunoaşte importanţa asigurării continuităţii activităţii şi menţinerii încrederii tuturor părţilor interesate. În acest sens, acţionarii săi – atât cei români, cât şi cei străini – sunt activ implicaţi în discuţii privind măsurile necesare pentru minimizarea impactului asupra activităţii operaţionale şi pentru asigurarea stabilităţii şi continuităţii companiei pe termen lung. Restart Energy One SA rămâne concentrată pe gestionarea eficientă a contextului actual, adoptând o abordare responsabilă pentru a minimiza orice efecte asupra activităţilor sale şi pentru a-şi îndeplini angajamentele faţă de parteneri, investitori şi clienţi”.
Presa a scris atunci că potrivit unor surse, printre cei vizaţi de percheziţiile DIICOT sunt şi Armand-Doru Domuţa şi Renato-Flaviu Doicaru, fondatorii Restart Energy.
”Din probele administrate a reieşit faptul că, începând cu anul 2018, pe raza judeţului Timiş, doi suspecţi, administratori ai unei societăţi comerciale, împreună cu alţi suspecţi angrenaţi într-un proiect dedicat energiei regenerabile, derulat în cadrul firmei, au constituit o grupare de criminalitate organizată în scopul obţinerii unor importante sume de bani prin săvârşirea infracţiunilor menţionate anterior.
Liderii grupării de criminalitate organizată au acţionat în mod coordonat şi specializat, punând în aplicare un mecanism infracţional de însuşire şi folosire cu rea credinţă a fondurilor societăţii care ulterior au fost supuse procesului de spălarea banilor”, precizează comunicatul DIICOT.
Procurorii susţin că în perioada 2018 – 2020 membrii grupării şi-au însuşit şi au folosit din patrimoniul firmei, prin mai multe transferuri către portofele virtuale, a peste 25000 de unităţi ale unei criptomonede atrase în cadrul proiectului energetic, cu consecinţa producerii unui prejudiciu de peste 66 milioane lei ( 17,7 mil.dolari)..
DIICOT a anunţat că sunt puse în executare 15 mandate de aducere, faţă de persoane fizice şi reprezentanţii legali ai unor persoane juridice cu calitatea de suspect, audierile urmând a se desfăşura la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara.