
Parcul fotovoltaic de la Teiuș, din județul Alba, de 60 MW, va fi inaugurat oficial la data de 29 aprilie, în prezența reprezentanților Ambasadei Danemarcei, potrivit unui anunț al Eurowind.
Dezvoltatorul Eurowind confirmă astfel ce a spus recent ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care afirmase la începutul acestei săptămâni că până la finalul lui aprilie parcul va fi pus în funcțiune. “Doar din apelul din PNRR penru energie verde, avem proiecte puse în funcțiune de 600 MW, iar la sfârșitul lunii aprilie ne așteptăm să punem în funcțiune parcul fotovoltaic de la Teiuș, de 60 MW, cel mai mare proiect din PNRR”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la o conferință pe teme de energie.
Parcul fotovoltaic de la Teiuș, județul Alba, de 60,2 MW, este dezvoltat de compania daneză Eurowind. Investiția în proiect se ridică la 55 de milioane de euro (TVA inclusă), din care finanțarea acordată de stat, prin PNRR, se ridică la 15 milioane de euro.
„Aprobarea Parcului Fotovoltaic Teiuș reprezintă un moment important în strategia noastră de dezvoltare durabilă și de combatere a schimbărilor climatice, contribuind astfel la asigurarea unui mediu mai curat pentru generațiile viitoare. Suntem mândri că putem contribui la tranziția energetică a României și la îmbunătățirea calității mediului prin acest proiect inovator”, spunea în februarie 2024 Adrian Dobre, Country Manager România, Eurowind Energy.
Compania anunța, într-un raport publicat toamna trecută, că are un portofoliu de proiecte de 7.800 MW pe piața noastră.
“Lista de proiecte a crescut semnificativ în 2023/24, de la 34 GW în 2022/23 la 54 GW. Cea mai mare parte a creșterii a fost înregistrată pe piețele din România, Bulgaria, Polonia, Suedia, Italia și Germania. Piața cu cea mai mare creștere a fost România, unde au fost identificate noi oportunități, mai multe proiecte intrând în faza de construcție și altele în faza de pre-construcție. Această acumulare de proiecte viitoare este fundamentul creșterii noastre continue și se va concretiza în anii următori sub forma unei activități de construcție ridicate și, ulterior, a unei capacități operaționale sporite”, arăta atunci compania.