
Plata în avans pentru contractele cu livrare în viitor, care urmează să fie impusă de ANRE. ar putea să ii determine pe furnizori să nu mai facă astfel de contracte.
“Draftul publicat de ANRE are câteva prevederi bune, care ușureaza activitatea. Din păcate, propunerea de plata în avans a 30% din valoarea contractelor mai lungi de 3 luni credem ca va duce atât la eliminarea acestora, cât și la dificultăți în îndeplinirea obligațiilor de vânzare/achiziție prevazute în legea energiei”, ne-a declarat Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), care a ținut să precizeze că vorbește în nume personal, nu în numele AFEER.
De asemenea, tot ca opinie proprie, el crede că va fi din ce în ce mai greu pentru furnizori să facă oferte cu prețuri ferme pe termen lung către consumatori.
Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pus în dezbatere publică joi un proiect de ordin prin care tranzacțiile cu energie electrică de pe piețele forward se vor putea încheia doar cu plata în avans a 30% din valoarea contractului.
ANRE vorbește în fundamentarea proiectului de Ordin despre “introducerea obligativității unei plăți în avans, la momentul încheierii tranzacțiilor pe piețele de energie electrică la termen, pentru contracte cu perioada de livrare mai mare de 3 luni și momentul începerii livrării mai mare de o lună”
“În contextul volatilității pieței și al riscurilor financiare asociate cu neplata obligațiilor contractuale, este necesară consolidarea mecanismelor de garantare a tranzacțiilor pe piețele la termen. Reglementările actuale prevăd utilizarea unor garanții financiare sub diverse forme, însă acestea nu sunt întotdeauna suficiente pentru a preveni riscurile de neplată. De asemenea, un alt context al introducerii unui avans de plată îl constituie riscul crescut al încheierii unor tranzacții pe piețele la termen, în scop speculativ, prin achiziționarea unor cantități semnificative de energie electrică, fără utilizarea acesteia”, mai arată ANRE.
Dacă se va impune plata în avans a 30% din valoarea contractului, la semnare, niciun participnat nu va mai perfecta contracte pe termen mai mare de una două luni!
Se direște perfectarea de contracte pe perioade mai mari, de 5 – 10 ani, ori în acest caz suma cre ar trebui plătită în avans este enormă. Ori este neștiință, ori s-a redactat eronat, deoarece și în prezent se perfectează contracte cu plata în avans, dar pentru perioade mai mici, respectiv pentru energia vândută în acea perioadă, neexistând riscul de neplată, iar contractele au prevăzute clauze de despăgubire la reziliere, care le face practic să nu poată fi reziliate.
Repet ori este lipsă de cunoaștere a piețelor, ori nu se știe ce se solicită, pentru că dacă este așa, are dreptate Domnul Urluescu, se interzice perfectarea de contracte pe termen mai mare de o lună!
Am perfectat mii de contracte, la care a fost garntată plata integrală a enegiei livrate, nu am vândut niciun kWh fără a încasa valoarea contractată. Se poate citi actuala variantă de contract de pe PCCB – LE!