
Hidrocentralele asigură în această seară peste 40% din toată producția națională de energie electrică, un procent care nu a mai fost atins de multă vreme.
Centralele hidro produceau luni seară energie electrică la o putere instantanee de peste 2.600 MW, care înseamnă peste 40% din toată producția națională de energie, hidroenergia încercând să suplinească astfel, în acest vârf de seară când fotovoltaicele nu mai produc vântul slab dar și producția mică a centralelor pe gaze – cea mai mare unitate, cea de la Brazi, este oprită pentru mentenanță.
“La această oră, peste 40% din energia României este din hidrocentrale. De aceea este vital că am reușit să asigurăm funcționarea tuturor celor șase grupuri de la Porțile de Fier I, după lucrări integral românești, derulate de Hidroelectrica-Hidroserv-UCMH (UCM Reșița). Mai mult, începe să se vadă tot mai des stocarea, în tabloul de producție, unde aveam acum un an abia 8MWh și astăzi aproape 400MWh disponibili în baterii”, a scris pe facebook ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Amintim că Hidroelectrica a repus în funcțiune luna trecută, hidroagregatului nr. 1 (HA1) de la Centrala Hidroelectrică Porțile de Fier I, care fusese oprit pentru reparații. Proiectul, demarat în iulie 2023, a implicat demontarea completă a hidroagregatului, transportul componentelor la fabrica UCMH din Reșița pentru expertiză și reparații, urmat de remontarea și testarea ansamblului rotor-turbină în fabrică. De atunci, potrivit oficialilor companiei, centrala de la Porțile de Fier 1 poate funcționa cu toate cele 6 grupuri.
Totuși, Sistemul Energetic Național este în poziție de import, cu peste 1.400 MW, la momentul redactării acestei știri, în condițiile unui consum de sub 8.000 MW.