
Compania românească HVAC Systems a anunțat lansarea primului dispecerat integrat și independent de un producător de energie din România. Compania oferă atât dispecerizare tehnică, dar și comercială, cât și mentenanța centralelor electrice regenerabile pe care le dispecerizează.
HVAC Systems a lansat un centru integrat de dispecerizare energetică,conceput pentru a răspunde provocărilor tot mai complexe din domeniul energiei regenerabile. Este primul Dispecerat Local pe Centrală din România autorizat în afara licenței de producție, ceea ce, potrivit oficialilor companiei, îi conferă totală obiectivitate și totodată, o atenție absolută pentru optimizarea veniturilor clienților.
Dispeceratul energetic cuprinde trei funcții cheie și echipe specializate pentru fiecare arie.
Prima funcție este cea de management a energiei. Dispeceratul utilizează modele avansate de prognoză, pentru a determina curba optimă de producție și consum a fiecărui activ. “Pe baza acestor estimări, reprezentăm clienții noștri pe piețele de energie, și anume pentru tranzacționarea energiei electrice pentru ziua următoare, ajustările intrazilnice și echilibrarea producției, precum și a consumului. Scopul nostru este să obținem cel mai bun preț posibil, și să reducem pierderile cauzate de diferențele dintre estimări și realitate”, spun cei de la HVAC Systems.
A doua funcție este dispecerizarea în timp real a producției și consumului, în conformitate cu cerințele operatorului de sistem. Astfel, sunt monitorizate constant fluxurile de energie, pentru ca centralele să rămână în parametrii optimi și să contribuie la stabilitatea sistemului energetic național.
A treia funcție este cea de mentenanță – supravegherea instalațiilor in timp real. “Monitorizăm de la distanță instalațiile electrice, sistemele de climatizare și cele de stingere a incendiilor, iar în caz de avarie, echipele noastre specializate intervin rapid, oriunde în țară”, mai spun cei de la HVAC.
“Prin acest sistem integrat, oferim un pachet complet de servicii, care acoperă toate etapele operării unui activ producator sau consumator de energie regenerabilă – de la optimizarea producției până la intervenția tehnică pe teren”, arată compania.
“Ne dorim să optimizăm acest mix de vânzare a energiei: short-term (PZU,intraday) – long term (corporate PPA), și atunci din curba de producție luăm o felie, o ducem pe aceste contracte de vânzare directă a energiei către consumatori iar diferența o ducem către piață.
În dispecerat luăm prognozele meteo și le optimizăm în funcție de prețul energiei – PZU, intraday. Vom implementa în dispecerat săptămâna aceasta o platformă de energy management, care are o automatizare pentru tranzacționarea energiei electrice intraday, are un algoritm stabilit în funcție de optimul de preț. Așteptăm luna august, când vom putea tranzacționa automatizat și în PZU, la BRM, pentru că acum tranzacțiile PZU sunt doar pe OPCOM, care nu permite automatizarea”, a explicat Liviu Tănase, cofondator al HVAC Systems, care a mai spus că astfel procesul de tranzacționare se va simplica foarte mult, factorul uman intervenind doar pe procesele de “fine tuning”.
Ținta, pe termen scurt, este de a avea în operare comercială proiecte noi de 200 MW cumulat, care să fie operaționale deja sau să intre în operare în perioada următoare.
“Ne dorim să fie în special proiecte deținute de autorități publice, e o piață pe care o țintim și sunt foarte multe proiecte finanțate prin PNRR. Ele nu au capacitatea administrativă, și noi le putem oferi acest serviciu, de tranzacționare a energiei și operare tehnică și întreținerea”, a spus Liviu Tănase, precizând că mai urmărește și capacitățile noi cu finanțare din Fondul de Modernizare.
Vizează să dispecerizeze în această fază un portofoliu de producție regenerabilă de 800 MW.
El a mai spus că, peste doi ani, se va intra în a doua fază a proiectului, când cei doi parteneri importanți ai HVAC, francezii de la Photosol și germanii de la BayWa r.e. își vor finaliza din proiectele de sute de MW pe care le are fiecare în România.
“Toată această operare se face ca serviciu. Aici e particularitatea noastră. Noi preluăm oportunitatea volatilității prețului. Practic energia electrică poate fi valorificată când prețul este mare, dimineața și seara, și gestionată prognoza de producție de o manieră optimă unde avem active hibrid – parcuri fotovoltaice și baterii – gestionate de noi. Ajustăm prognoza ca să preluăm maximumul de preț”, a explicat Tănase, spunând că țintește să aibă printre clienți si consumatori cărora să le facă operarea comericală și tehnică, mai ales că după liberalizare prețul energiei active pentru ei ar putea crește, iar ei pot fi pregătiți pentru o optimizare. “Scopul este să combinăm curbele de producție cu cele de consum”.
Dispeceratul de la Constanța este un proiect pilot. El va fi replicat și la Craiova, iar intenția este de a deschide unul și în afara țării, în Macedonia, acolo unde compania are parteneri pentru dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă.
Este un proiect de management al energiei pentru unități mici. Este interesant dar departe de a fi revoluționar.